Zpět na webový portál

6 tipů, jak nenaletět fake news a hoaxům (2/11)

Nevěřte všemu, co říkají nebo sdílejí vaši přátelé a známí. I oni se museli k informaci nějak dostat a nikdy nevíte, jak moc si její pravdivost a zdroj ověřili. Ruku na srdce, ověřujete si vy pravdivost každé informace?

Používejte kritické myšlení.  Vždycky se ptejte – „Jak moc je tohle MOŽNÉ?“

Ověřujte si informace z internetu, a vlastně informace z jakéhokoli zdroje. V on-line prostředí to platí hlavně u komentářů, článků, videí a fotek. 

Dávejte si pozor na manipulace obrazem. Není obrázek zasazený do jiného kontextu? Není upravený nebo oříznutý? S ověřením vám pomůže například aplikace Google obrázky nebo TinEye.

✅ Naučte se rozlišovat mezi důvěryhodnými a nedůvěryhodnými zdroji, to znamená poznat dezinformační weby od seriózních médií regulovaných etickými kodexy a zákonem. Pokud si nejste jistí, vyhledejte si zprávu v Googlu. Pokud o události píšou i jiná média, která znáte, je s největší pravděpodobností pravdivá. Pokud se jedná o fake news, je šance, že na to už někdo upozornil. V tom případě vám vaše podezření potvrdí i Google. 

Nesdílejte a nelajkujte posty a články bez rozmyslu. Hoaxy, dezinformace a manipulace se typicky snaží cílit na lidské emoce, tak aby je čtenáři bez většího přemýšlení sdíleli dál. Před každým sdílením si řekněte: „Proč chci tuhle informaci dát dál? Je přínosná nebo jen působí na mé emoce?“

✅ Pokud na fake news nebo hoax narazíte, upozorněte na něj v komentáři. Zároveň příspěvek nahlaste jako škodlivý obsah. Většina aplikací a sociálních sítí tuhle funkci má. 

Podklady ke stažení

Videa