Zpět na webový portál

Sexting – vyplatí se to riziko? (1/2)

Jak už název napovídá, sexting je o dobrovolném sdílení vlastních intimních materiálů (fotografií, videí, případně textových zpráv) v online prostředí. Dříve či později se s ním potká asi skoro každý, kdo se aspoň jednou v životě zamiloval a vlastní mobil. Většinou se samozřejmě týká dospělých nebo dospívajících, ale můžeme na něj narazit už i u dětí na základních školách.

Na začátku je vzrušující, a přitom nevinně působící zábava. Ta se ovšem snadno zvrtne, ať už vinou rozchodu, anebo proto, že jeden z partnerů přijde o počítač nebo telefon. K tomu, aby se fotky nebo zprávy s citlivým obsahem dostaly na internet nebo se staly prostředkem šikany a vydírání, je pak už jen krůček. 

Sexting bývá navíc často součástí kyberšikany, kybergroomingu a dalšího rizikového chování v online prostředí. 

Láska až za hrob?

Na začátku byla obyčejná esemeska. Od sexuálně zabarvených zpráv se sexting rozšířil i na posílání fotek a videí. Pokud si tím zamilovaní lidé zpestřují vztah, jde o celkem neškodnou zábavu. Problém zpravidla nastává v okamžiku rozchodu nebo konfliktu. Nahé nebo jinak citlivé fotky a videa je jednoduché zneužít. Od vydírání až po zveřejnění na internetu nebo poskytnutí médiím.

Všechno se dá dohledat

Věříte aplikacím, že to co přes ně posíláte, si druhá strana nemůže uložit nebo že se obsah po čase sám smaže? Pokud jste odpověděli „Ano“, můžete se snadno dostat do potíží. Před lety se tohle ukázalo jako zásadní problém u Snapchatu, který údajně dočasné fotky neničil, ale ukládal. Bylo jen otázkou času, kdy padnou do rukou hackerům. Ti vyvěsili na internet fotky milionů lidí včetně jejich telefonních čísel.

A i v případě, že aplikace uložení fotky neumožňuje, příjemce si pořád ještě může udělat screenshot.

Nikdy nevíte, co bude s fotkami dál

Kdykoli někomu posíláte zprávu, fotku nebo video, nevíte, jak s nimi naloží. Ovlivnit se to moc nedá. Co s tím? Žádný takový materiál prostě nesdílejte.

Jakmile ho totiž „pustíte z ruky“, nevíte, kdy a kde jednou v budoucnu „vyplave“. Fotky a videa můžou po internetu kolovat i desítky let. Sexting vám tak může poškodit pověst nebo způsobit ztrátu zaměstnání či konec vztahu i spoustu let po „nevinném erotickém videu“.

Navíc se vinou sextingu můžete stát pachatelem přestupků a trestných činů (výroba, přechovávání, šíření dětské pornografie, ohrožování výchovy dítěte, nově např. navazování nedovolených kontaktů s dítětem, sexuální nátlak apod.) dřív, než řeknete „Odeslat“.

Jaká rizika jsou spojena se sextingem? Může sexting ovlivnit naši společenskou prestiž? A kde jsou jeho právní limity?

Zdroj: E-Bezpečí

Podklady ke stažení