Zpět na webový portál

Robotická sova Artie 3000 (6/9)

Artie 3000 je inteligentní programovatelná robotická hračka, která vznikla ve spolupráci firmy Educational Insights a American Mensa (Mensa for Kids). Robota, připomínajícího malou vykulenou sovu, je možné programovat pomocí celé řady programovacích jazyků (Blockly, Snap!, Python, Javascript…). Jeho hlavní devizou je ale možnost kresby pomocí barevných fixů (v základě sadě nalezneme 4 barevné fixy). Funguje tak na podobném principu, jako třeba oblíbené robotické autíčko Pro-Bot.

K počítači se Artie připojuje bezdrátově pomocí wi-fi (případně pomocí USB kabelu). Jakmile je robot připojen, je možné jej programovat prostřednictvím webového programovacího prostředí (local.codewithArtie). V něm pak nalezneme celou řadu ukázkových kódů a přehledy příkazů. Programování je vizuální s možností přepínat se do reálného kódu. O napájení robota se starají 4 tužkové AA baterie.

Obsluha robota je velmi příjemná, jednoduchá a uživatelsky přívětivá. Nevýhodou je absence programování v češtině, což však pravděpodobně v budoucnu nebude hrát zásadní roli. Doporučená věková hranice je 7+ let.