Zpět na webový portál

Závislost na technologiích existuje (1/2)

Soužití s moderními technologiemi nám hodně dává, ale i bere. Co všechno jsme mohli stihnout v reálném světě, kdybychom neseděli u počítače nebo se nehrbili nad mobilem, ale naopak trávili čas venku a s jinými lidmi! 

Právě nedostatek času stráveného offline se na nás nejvíc podepisuje. Fyzicky i psychicky. Případné příznaky máme ale tendenci podceňovat, dokud se nevyhrotí do zdravotních problémů, které už nemůžeme ignorovat. Lákadel digitálního světa je přece tolik a kdo by se dokázal odtrhnout.   

Vedle zablokovné krční páteře, karpálních tunelů a dalších zdravotních neduhů si nadměrným užíváním digitálních technologií můžeme přivodit i závislost. Kyberzávislost se od závislosti na drogách, alkoholu nebo kouření nijak zásadně neliší. Průběh i léčba jsou podobné včetně klasické prvotní prevence – všeho s mírou.

Příznaky závislosti

Poznat závislost od přirozené zvědavosti nebo potřeby reagovat je poměrně těžké. U dětí a teenagerů to bývá ještě složitější.

Když se řekne „závislost“, vybaví se většině z nás člověk na drogách nebo alkoholik. Závislost si ale můžeme vypěstovat i na daleko nevinnějších věcech. Třeba na samotném internetu, dramatickém zpravodajství a fake news nebo sociálních sítích. Můžeme být závislí na chatovacích aplikacích, počítačových hrách i virtuální realitě. A zotročit si nás může i  mobil, internetové porno, virtuální vztahy nebo třeba seriál.

Obecné příznaky závislosti

  • Předmětu závislosti se věnuje nadměrné množství času
  • Abstinenční příznaky, nervozita, vztek, agresivita při vysazení „digitální drogy”
  • Změna nálad, zanedbávání hygieny, zhoršení prospěchu
  • Nezájem o známé a kamarády, dřívější koníčky a činnosti
  • Snaha dostat se k předmětu závislosti (mobil, hra apod.) za každou cenu
  • Zapírání a skrývání toho, že se předmětu závislosti věnuje
  • Změny biorytmů, zdravotní potíže, poruchy spánku

Fotografie dívky u tabletu

 

Kvízy

Podklady ke stažení