Zpět na webový portál

Jak se neztratit ve světě online her (1/4)

V současné době nejrozšířenější forma her, které hrají děti i dospělí. Online hraní sice umožňuje tvůrcům lepší kontrolu nad pirátstvím i možnost snadnější aktualizace, na druhé straně ale taky díky tomu můžou vnutit hráčům rozšíření her a zboží s herní tématikou (merchandise), které by jinak museli složitě nabízet v samostatných reklamách.

K tomu všemu se přidává další sporná výhoda spojená s hraním v reálném čase online – další lidé. Vedle bezvadných herních parťáků tu snadno můžete narazit na podvodníky.

Není nic výjimečného, že v on-line prostředí RPG her dochází ke krádežím herních výhod hráčů nabytých hodinami zdolávání překážek ve fantazijním světě. Hráč tu může přijít k újmě i tehdy, pokud není opatrný při konverzaci s ostatními nebo při platbě kartou.

10 zásad pro hraní online her

Sledujte čas trávený hraním her. Týká se her na počítači a konzolích, ale i v mobilním telefonu. A klidně stanovte celkový čas denně pro hry vyhrazený. Kolik hodin, od kdy a hlavně do kdy může dítě hrát. Přidejte systém motivace, například omezení doby hraní při zhoršení prospěchu, návrat ke hraní, když si známky napraví.

✅ Vhodnost nebo nevhodnost her je těžké posuzovat. Budete narážet i na to, že hry určené zrovna pro dítě vašeho věku ho zásadně nebaví. Nepřeceňujte možný negativní vliv „stříleček“, děti ve většině případů dokážou odlišit herní postavy a scénáře od skutečného života.

Hry nezakazujte. Pokud vaše dítě nebude moct hrát hry, které hrají jeho spolužáci, ocitne se ve stavu sociálního vyloučení a bude zoufale hledat způsoby, jak hrát mimo domov, aby obhájilo svou pozici v kolektivu.

Je potřeba sledovat, s kým dítě při hraní her komunikuje. Chaty v hrách jsou prostorem pro kyberšikanu, pokusy o okrádání i pro predátory snažící se od dětí získat například obnažené fotografie nebo videa. Nebudou se štítit výhrůžek ani vydávání se za správce hry.

✅ Jde o digitální svět, takže hrozí riziko zavlečení virů do počítače nebo mobilu.

Hraní her může být pro dítě často frustrující. Musí čelit neúspěchům, setká se s hráči, kteří podvádějí, ve hře může být běžně okradené o herní předměty. Na něco takového dítě nebývá připravené. Nenechávejte ho s tím o samotě, mluvte s ním o jeho pocitech.

✅ Řada her umožňuje (a mnohdy i dost vyžaduje) placení za herní předměty, herní čas, lepší vybavení nebo další postup. Samotná hra je často placená a je možné o ni přijít jednoduše tak, že někdo získá přístup k účtu hráče.

✅ Pokud můžete hrát s dítětem stejnou hru, může to být velmi užitečné. Doporučujeme.

✅ O hrách se s dětmi bavte. Nechte si jednotlivé hry ukázat a vysvětlit. Dítě bude mít radost z vašeho zájmu a vy zase přehled.

✅ Pozor na hraní her na mobilech. Řada z nich je postavená tak, že se hráč musí každých pár desítek minut vracet. Hry často používají push notifikace, tedy takové, které na sebe samy upozorňují na displeji mobilu. Takové hry snadno udělají závislého na hře dospělého, natož dítě.    

Fotografie dívky hrající online hry