Zpět na webový portál

Tip: 6 tipů pro bezpečnou online výuku v MS Teams (9/19)

Máme pro vás další vychytávky pro bezpečné a bezproblémové distanční hodiny. 
 

V uplynulém roce se učitelé nejčastěji v rámci MS Teams ptali na to, jak zabránit studentům, aby se navzájem (v lepším případě) z hodin vyhazovali. Funkcí, které se vám v rámci bezpečné online výuky mohou hodit, je ale mnohem víc. Pojďme se na ně podívat: 

     1.  Odkazy na hodiny

Po vytvoření online schůzky je možné v detailech události získat jedinečný odkaz na danou hodinu. Neměl  by být (pokud k tomu nejsou speciální důvody) veřejně sdílen, aby se nikdo, kdo ve vaší hodině nemá co dělat, nemohl zkoušet připojit. V jiných případech tento odkaz naopak sdílet potřebujete, napříkla pro online rodičovské schůzky, webináře pro externí účastníky nebo dny otevřených dveří. A jak jej získat? Stačí klepnout pravým tlačítkem v kalendáři Teams na vybranou schůzku a zvolit příkaz "Upravit".

V nově otevřeném okně pak v dolní části máte odkaz nazvaný "Kliknutím sem se připojíte ke schůzce", což je právě ten jedinečný odkaz na hodinu. Ten již pak vhodným způsobem (skrze matriční systém, webové stránky školy apod.) dáte k dispozici.

 

     2. Předsálí

Jednou z bezpečnostních funkcí online schůzek v Teams je možnost nastavit tzv. předsálí schůzky. To funguje tak, že do schůzky jste automaticky vpuštěni pouze vy a všechny ostatní účastníky schůzky musíte po jednom nebo najednou povolit. Máte tak zajištěno, že ve vašich schůzkách nebude nikdo nepovolaný.

Stačí v rámci vytvořené schůzky otevřít její vlastnosti (viz předchozí příklad) a kliknout na tlačítko "Možnosti schůzky", které se nachází jak v horní, tak dolní části okna. V nově otevřeném okně pak máte možnost nastavit, kdo bude muset čekat v předsálí a kdo může rovnou do online hodiny.

 

     3.  Přístup do hodiny pouze s účtem školy

V rámci nastavení služby Teams pro celou školu je možné upřesnit, že se do hodin nemůže připojit někdo, kdo nemá váš školní účet. Tím máte zajištěno, že se budou do hodin připojovat pouze učitelé a žáci vaší školy.

Pozor, někdy je ale vhodné mít toto nastavení povolené. Zejména, když chcete zvát do hodin externí odborníky, pořádat dny otevřených dveří, online zápisy nebo rodičovské schůzky. Toto nastavení může upravit správce Office 365 ve správcovském centru Teams v části "Schůzky – Zásady schůzek".

4.  Záznamy hodin

Pokud v rámci svých hodin výuku nahráváte, zvažte, zda je zapotřebí ji ukládat na veřejné videoservery (a to i se skrytým odkazem). Nebo zda stačí, že ji máte uloženou v rámci školní služby Office 365, kde navíc můžete určit, kdo přesně může mít k nahrávce přístup. 

 

     5.  Učitel a žák

V rámci online schůzek jsou dostupné tři základní skupiny uživatelů – organizátor, prezentující a účastník. Kdo bude organizátorem, je zřejmé – ten co vytváří danou online hodinu. Ale kdo bude prezentujícím je možné určit, a to již při vytváření schůzky nebo i během již probíhajícího callu.

Jestliže chcete toto nastavit před zahájením schůzky, je možné tak opět učinit v "Možnostech schůzky".

A pokud tooto chcete nastavit již pro probíhající schůzku, stačí klepnout v aplikaci Teams na tři tečky a vybrat položku "Možnosti schůzky".

 

6.  Jednou a pro vždy

Téměř všechna výše doporučená omezení a nastavení lze konfigurovat hromadně v rámci správcovského centra Teams. Pokud tedy chcete mít zajištěno že například u každé online hodiny ve škole budou žáci automaticky v roli účastníka a jen učitel může prezentovat a nechcete toto nastavení vytvářet u každé schůzky ručně, stačí se obrátit na vašeho školního správce Teams, resp. Office 365.

Žáky i pedagogy lze přiřazovat do skupin a těmto skupinám pak přiřazovat zásady schůzek, chatu, volaní a dalších aktivit v rámci Teams - aby přesně odpovídaly vašim potřebám.

 

Podklady ke stažení