Zpět na webový portál

Robotické hračky Sphero (7/9)

Sphero jsou robotické interaktivní hračky, které podporují vzdělávací aktivity a přenášejí svět technologií do venkovního prostoru. Vybízejí tak dítě k pohybu nejen doma, ale i venku v přírodě. Jde o kompaktního robota (droida) ve tvaru koule, plně ovládatelného pomocí smartphonu nebo tabletu přes bluetooth s dosahem až 30m.

Nejznámější robot značky Sphero je vyroben z odolných plastů a je voděodolný. Toto zařízení, jehož zmenšená podoba nese název Sphero Mini, je vybaveno LED technologií, která umožňuje snadano a rychle měnit jeho barvu (až 16 milionů barev). Samozřejmostí je i gyroskop, akcelerometr a další vybavení. Výdrž baterie je okolo jedné hodiny. Dobíjení trvá přibližně tři hodiny a probíhá pomocí indukční podložky, která slouží zároveň jako podstavec.

Základní a vzdělávací aplikace

Základní aplikace Sphero slouží především pro ovládání robota, resp. pro pohyb v prostoru. Umožňuje i nastavení rychlosti, a to až 1 m/s.  Aplikací však existuje celá řada. Mezi ty zajímavé patří např. Sphero Play nebo Sphero Edu, prostřednictvím které lze robota také programovat, a to hned třemi způsoby (Draw, Block, Text), podobně jako u dalších typů robotických hraček. Začátečníci mohou v aplikaci navrhovat cesty pomocí náčrtů, kterých se robot bude držet. Středně pokročilí uživatelé mohou za pomoci programovacího jazyka Scratch už hotové bloky programu a skládat je do sebe. Ti náročnější pak mohou Sphero plnohodnotně programovat již v JavaScriptu.

Aplikace lze stáhnout pro zařízení s operačním systémem Windows, na Google play pro zařízení se systémem Android nabo na App Store pro iOS.

Sphero Mini

Sphero Mini je zmenšenou kopií robotické hračky Sphero. Koule o velikosti pingpongového míčku je vybavená LED diodami, výkonným gyroskopem a akcelerometrem. Oproti svému většímu předchůdci byl snížen dosah dálkového ovládání přes bluetooth na 10 m. Ovšem rychlost 1 m/s zůstala stejná. Výdrž baterie na jedno nabití je přibližně 45 minut. Prostřednictvím aplikace Sphero Play je možné verzi Mini ovládat v různých režimech – např. funkce Joystick (kouli lze využít jako ovladač) nebo Face Drive (umožňuje řídit pohyby koule pomocí výrazů obličeje). I v tomto případě lze skrze aplikace Sphero Edu droida programovat kreslením, pomocí programových bloků Scratch nebo přes JavaScript.

Cena robotické hračky Sphero Mini je přibližně 1 500 Kč s DPH (lze vybírat z velkého počtu barevných variant). Součástí balení je trojice dopravních kuželů a šestice bowlingových kuželek v mini provedení. Na trhu je i rozšířené baléní Sphero Mini Clear Activity Kit, které navíc obsahuje konstrukční sadu 28 kusů stavebnice pro budování různých typů cest a překážek. 

Sphero BOLT

Sphero BOLT je jeden z nejvyspělejších robotů společnosti Sphero, kterého lze ovládat a programovat pomocí chytrého mobilního zařízení. Akcelerometr a gyroskop jakožto běžná výbava Sphero koulí byla doplněna o magnetometr a světelný senzor. Tyto novinky zajišťují větší kontrolu nad pohybem a řízením robota BOLT. Čtyři infračervené senzory (IR) pak slouží pro komunikaci s více roboty typu BOLT. Díky bluetooth připojení lze robotickou kouli ovládat na vzdálenost 30 metrů při rychlosti až 2 m/s. Výdrž baterie na jedno nabití vrostla přibližně na 2 hodiny.

Velkou novinku je programovatelný maticový 8x8 LED displej, s jehož pomocí robot komunikuje. Nachází se pod vodotěsnou skořepinou a zobrazuje barevné symboly i vektorovou grafiku (např. šipky indikující pohyb nebo žlutého smajlíka po dokončení žádané akce apod). Programování probíhá opět v rámci aplikace Sphero Edu. 

Sphero Ollie

Ollie vyčnívá mezi roboty Sphero díky válcovitému tělu, které pohání dva výkonné motory. S nimi lze dosáhnout maximální rychlosti až 22 km/h. Robot Ollie je tak navržen pro rychlou a mrštnou jízdu, nejlépe někde mimo domov. Nejvyšších rychlostí dosahuje na rovném a hladkém povrhu, ovšem poradí si i s lesní cestou. Při jízdě v náročnějším terénu lze měnit pneumatiky a boční krytky (poklice), které jsou součástí balení. Pozor jen na vodu, protože Ollie není vodotěsný.

Ovládání se neomezuje pouze na jízdu čtyřmi směry. V aplikaci Ollie by Sphero je k dispozici spousta přednastavených triků přímo od výrobce. Kromě dovedností, jako je otáčení se na místě nebo driftování, lze naprogramovat i vlastní triky. Dosah dálkového ovládání přes bluetooth mu dovoluje vzdálit se až na 30 metrů. Díky barevným LED diodám máte nad robotem kontrolu i ve zhoršených světelných podmínkách. 

Sphero RVR

Sphero RVR je nejnovější a nepropracovanější robot značky Sphero. Jde o dálkově ovladatelné autíčko, které lze s pomocí aplikace Sphero EDU programovat pomocí OzoBloků nebo přes JavaScript. Navíc je kompatibilní s hardwarem třetích stran jako je minipočítač Arduino, Raspberry Pi či BBC micro:bit. Lze tak připojit další příslušenství, např. anemometr (větroměr), teploměr, tlakoměr a vytvořit si tak mobilní meteorologickou stanici či jiné autonomní zařízení.

Malý rover je vybaven terénními hypergripovými běhouny a dvěma výkonnými motory, což mu umožňuje plynulou a rovnou jízdu přes nerovný povrch rychlostí až 7,2 km/h. Pod „kapotou“ se kromě gyroskopu, akcelerometru a magnetometru ukrývá i RGB senzor, světelný senzor a IR (infračervený senzor), prostřednictvím něhož se rover může zkontaktovat s ostatními RVR roboty. Vše napájí vyjímatelná baterie s výdrží okolo 2 hodin.