Zpět na webový portál

Úvod do tématu (1/17)

Google Učebna (v angličtině Google Classroom) je služba od společnosti Google zaměřená na práci ve třídě při vyučování. Umožňuje učitelům vytvářet a spravovat úkoly, efektivně poskytovat zpětnou vazbu žákům, snadno komunikovat se studenty v rámci jednotlivých tříd a kurzů, vypisovat testy, přejímat domácí úkoly nebo například pořádat videokonference.

Velkou výhodou je, že školy a vzdělávací instituce mají Učebnu jako základní službu v rámci G Suite pro vzdělávání, která je zdarma. Je provázaná s dalšími Google nástroji a aplikacemi poskytovanými v rámci G Suite.

Kromě samotné Učebny tak máte přístup i ke cloudovému úložišti Google Disk (v angličtině Google Drive). V rámci G Suite pro vzdělávání získáváte úložiště s neomezeným prostorem, takže máte dostatek prostoru pro ukládání souborů i prací. Velkou výhodou je také automatické zálohování, nemusíte se tedy bát, že přijdete o svou neuloženou práci.

K dispozici máte i Google Dokumenty (v angličtině Google Docs) – jednoduchý cloudový editor dokumentů, nebo Google Tabulky (v angličtině Google Sheets), což je tabulkový procesor ideální pro práci s množstvím dat a čísel. S pomocí Google Formuláře (v angličtině Google Forms) můžete vytvářet dotazníky nebo testy, Prezentace Google (v angličtině Google Slides) zase slouží k vytváření názorných prezentací. Jednoduchou grafiku a vývojové diagramy s tvary, textem a obrázky dokážete vytvořit v integrovaném nástroji Výkresy Google (v angličtině Google Drawings). 

V rámci nástroje máte přístup také k e-mailovému nástroji Gmail. Pro plánování a schůzky lze pak využít Kalendář Google. Pro online vzdělávání na dálku je velmi užitečný nástroj pro videohovory a chat Google Meet / Google Hangouts.

Celá sada nástrojů je kompletně přeložená do češtiny, takže se nemusíte používání obávat, pokud neovládáte angličtinu. Všechny nástroje v rámci G Suite pro vzdělávání i samotná Google Učebna jsou dostupné z cloudu jak přes váš počítač, tak na mobilech a tabletech. Mají i svoje vlastní aplikace pro zařízení běžící na platformách Android a iOS od společnosti Apple.  

V následujících článcích se dozvíte, jak si můžete G Suite pro vzdělávání zařídit, jak do služby přidáte žáky, jak využívat jednotlivé funkcionality v rámci Google Učebny i jak nástroj provázat s dalšími aplikacemi. 

 

Tato část vzdělávacího portálu vznikla ve spolupráci se společností Google a programem Grow With Google