Zpět na webový portál

Algoritmy sítí nás znají líp, než se známe sami (1/3)

I když vám sociální sítě budou chtít tvrdit opak, nejsou zdarma. Pro nikoho. Jejich provozovatele stojí vývoj miliony, inzerenti na nich utrácejí za reklamu a my za jejich používání platíme svým časem a pozorností. Aby tohle všechno fungovalo, provozovatelé nás na sítích potřebují mít co nejčastěji a udržet nás tam co nejdelší dobu. K tomu používají algoritmy.

Algoritmy sociálních sítí se stále učí. Každým vaším kliknutím i tím, že naopak na něco nekliknete. Teoreticky může algoritmus předpověď ženino těhotenství dřív, než to ví ona sama, jen na základě jejího chování na sociálních sítích a internetu. Proto se vám stává, že se s přáteli bavíte o robotickém vysavači, a jen co zapnete počítač, vyskočí na vás. Nebojte, sítě vás neodposlouchávají, jen vědí, co chcete, ještě dřív, než to víte vy.      

Algoritmy sociálních sítí navíc nikdy nezapomínají, pamatují si o vás všechno od chvíle, kdy jste si na nich založili účet. Nezmatete je ani tím, když si účet vytvoříte na fiktivní jméno a udáte jiné pohlaví. Vaše chování a zájmy vás brzy prozradí. V cílení příspěvků a reklam, které u vás mají největší šanci uspět, jim navíc pomáhají cookies, které spojují sociální sítě s vašimi oblíbenými webovými stránkami a dokáží vás sledovat napříč celým internetem.       

Výhody algoritmů na sítích 

Právě učenlivost algoritmů dělá sítě použitelné. Kdyby tu nebyly, zobrazil by se vám na timeline každý post každého člověka a stránky, kterou jste kdy začali sledovat, a každá reklama, jejíž cílové skupině byste náhodou odpovídali. Jen si to představte.

Protože vás algoritmy tak dobře znají, můžou vám dokonce doporučit řadu profilů nebo skupin, které byste v záplavě obsahu asi nikdy nenašli, ačkoliv pro vás můžou být zajímavé. Ale nenechte se nachytat. Tohle není projev nezištné dobroty provozovatelů sítí, spíš jde o jejich snahu vylepšit produkt a udržet vás na síti co nejdelší dobu. Takže pozor na FoMO syndrom a závislost na digitálních technologiích.

Nevýhody algoritmů na sítích 

Pro hodně lidí jsou sociální sítě hlavním zdrojem informací o nejbližším okolí a o světě. A právě tady narážíme na nevýhody algoritmů. Sítě vám chtějí za každou cenu ukazovat, co máte rádi. To, co vidět nechcete, před vámi naopak chytře schovají. Tím vás ale zbavují příležitosti nechat se konfrontovat s jinými názory a informacemi. Pokud někdo většinu informací o světě čerpá ze sociálních sítí a od svých nejbližších, kteří nejspíš mají podobné názory a hodnoty jako on, snadno uvízne ve vlastní sociální bublině. Právě střetem s protichůdnými myšlenkami si tříbíme kritické myšlení a dokážeme líp poznat propagandu, fake news nebo hoaxy.

V naší sociální bublině nás drží i fakt, že sociální sítě od svého vzniku změnily způsob, jakým je používáme. Už jen málokdy chodíme přímo na profily přátel a značek, které sledujeme. Místo toho si necháváme výběr toho nejlepšího zobrazovat na svých timelinách a jinam zabrousíme jen málokdy. A kdo tenhle výběr dělá? Samozřejmě algoritmy.   

5 tipů, jak žít s algoritmy

  1. Přiznejte si, že sociální sítě máte takové, jaké si zasloužíte. Algoritmy se učí jen a jen od vás. Pokud vás příspěvek štve a vy na něj reagujete třeba komentářem, budou vám podobný obsah ukazovat i v budoucnu.
     
  2. Pohrajte si se svými sítěmi. Pokud se vám nějaký obsah nelíbí, dejte si tu práci a nahlaste ho síti jako nezajímavý. Algoritmy si to vezmou k srdci a přizpůsobí se.
     
  3. Blokovat a nahlašovat obsah byste měli i v případě, že podporuje šikanu, podněcuje k násilí nebo šíří nepravdivé informace. Pomůžete chránit ty, kdo třeba fake new nebo hoaxy nepoznají.
     
  4. Každá síť cílí příspěvky a reklamu podle jiných kritérií. Poznejte je a získejte větší kontrolu nad svými news feedy.
     
  5. Kdykoli kohokoli přestaňte sledovat nebo ho odeberte z přátel, pokud vám jeho příspěvky nepřinášejí radost a užitek. Tím spíš, pokud vás rozčilují. Že jste si někoho odebrali z přátel, se nikde neukazuje, dotyčný si toho nejspíš ani nevšimne.

Podklady ke stažení

Videa