Zpět na webový portál

Oculus GO (5/7)

Cílem firmy Oculus VR, kterou vlastní od roku 2014 firma Facebook, je dostat k virtuální realitě co nejvíce uživatelů. To se ji daří s pomocí Oculus Go. Tento autonomní VR headset nepotřebuje žádný chytrý telefon ani výkonný počítač. Stačí zařízení zapnout, připojit se k wi-fi a rovnou ho můžete používat. Zařízení nepotřebuje žádné nastavení sledovacích systémů. Hlavní předností je absence kabelů. Uživatel se tak bez obav může otáčet o 360 stupňů, což dodává mnohem větší pocit svobody a prohlubuje zážitek z 3D virtuálního prostředí.

Jde tak pouze o brýle, které obsahují integrovaný počítač s LCD displejem (rozlišení 2560x1440 pixelů) a zabudované reproduktory, pomocí kterých můžeme naplno zažít 3D virtuální realitu. Hmotnost je jen 485 g, takže jsou pohodlné, lehké a uživatelsky přívětivé. Na jedno nabití pak vydrží 2–3 hodiny. Součástí balení je také intuitivní bezdrátový ovladač do ruky, pomocí kterého se brýle ovládají. 

Headset Oculus Go podporuje i osoby se zrakovými vadami, včetně uživatele s brýlemi. K headsetu se dodávají různé vložky, které umožňující zprostředkovat VR zážitek i osobám, které nosí dioptrické brýle.

Po zapnutí headsetu se ocitnete v prostředí Oculus Home. Jde o virtuální prostor, který si lze přizpůsobit a kde můžete procházet více než tisíc aplikací dostupných v obchodě Oculus Store. Přestože dominují především VR hry, jsou dostupné i různé aplikace zaměřené na vzdělávání. Navíc každý den do virtuálního obchodu přibývají novinky a řada z aplikací je dostupná úplně zdarma. Interakci s panelem umožňuje laserový ukazatel od virtuálního ovladače. S jeho pomocí procházíte obchod, instalujete aplikace a upravujete nastavení systému. Cena brýlí je už teď pro školy přívětivá a pohybuje se od 7 000 Kč s DPH (32 GB verze) do 8 000 Kč s DPH (64 GB verze).

Využití ve vzdělávání

Využít 3D interaktivní prostředí v rámci výuky jde třeba v přírodopisu při probírání podmořských živočichů. Žáci mohou díky Oculus Rift a aplikaci Ocean Rift (cena do 10 dolarů) nahlédnout do podmořského světa a zažít intenzivní zážitek z vodní říše.

K dalším zajímavým aplikacím patří různé vesmírné simulátory. Oculus Go nabízí možnost projít si mezinárodní vesmírnou stanici ISS pomocí aplikace Mission:ISS, podívat se na Mars apod. Prozkoumat lidské tělo můžete pomocí aplikací Human Anatomy nebo The Body. Projít si virtuálně různá města a podívat se např. do Černobylu jde s aplikací Chernobyl VR Project. Nebo se s aplikací National Geographic Explore VR vydejte na expedici do Antarktidy.

Jak virtuální realitu využít v předmětech jako je např. český jazyk? Zajímavá je např. aplikace Virtual Speech, která je určena těm, kteří mají trému, když mají vystupovat před publikem. Aplikace umožňuje simulovat různá prostředí, ve kterých můžete před virtuálním publikem trénovat své řečnické dovednosti a zbavovat se trémy. S aplikací Anne Frank House VR se pak ocitnete v roce 1942 v autenticky vybaveném domě Anny Frankové, který můžete prozkoumat.

Pro aktivní odpočinek máme tip na velice kreativní aplikaci Tilt Brush. Ta žákům dovolí popustit uzdu fantazii a malovat ve 3D prostoru s virtuální realitou. Ať už se jedná o krajinu, portrét nebo aktivní sopku, pomocí trojrozměrných tahů štětcem jde vytvořit cokoliv. 

Veškeré hry, výukové a další zajímavé aplikace pro Oculus Go najdete v obchodě Oculus Store nebo na platformě Steam určené k digitální distribuci her a softwaru.