Zpět na webový portál

Oculus Quest (6/7)

Oculus Quest je nejnovější autonomní systém pro 3D virtuální realitu od firmy Oculus VR, který kombinuje tři důležité prvky svých předchůdců – ovladače, bezdrátový design a kompletní snímání polohy uživatele.

Tato novinka se na první pohled příliš neliší od předchůdce jménem Oculus Go. Hlavní změny se ale udály uvnitř. Zařízení nabízí dva OLED displeje s vysokým rozlišením 1440x1600 pixelů (pro každé oko) a vše pohání výkonný mobilní procesor, díky kterému značně narostl grafický výkon headsetu. Přestože byl Oculus Go také bezdrátový, dokázal svými senzory zaznamenat pouze rotační pohyby hlavou (3DoF). Oculus Quest již dokáže snímat pohyby ve všech směrech (6DoF) stejně jako Oculus Rift. Změnou prošly i Touch ovladače, které s vysokou přesností snímají pohyby prstů.

Netřeba se obávat, že by nastavení headsetu bylo složité nebo zdlouhavé. Zařízení nejprve propojíte s mobilní aplikací, podržením příslušného tlačítka na ovladačích Touch provedete synchronizaci s brýlemi a po nasazení si už jen vymezíte herní prostor (max. plocha je 7x7 metrů). Vše je během chvíle hotové a co víc, nastavení stačí provést jen jednou pro danou místnost. Quest si umí zapamatovat až 5 místností.

Firma Oculus VR myslela i na bezpečnost, kterou zajišťují kamery v headsetu. Ty hlídají vymezenou oblast kolem vás, a pokud se přiblížíte k její hranici, rozsvítí se neonová síť jakožto viditelná zeď. Pokud touto „zdí“ projdete, síť zčervená, hra nebo aplikace se vypne a brýle přepnou na prostorový obraz toho, co je kolem vás. Bohužel v úplně tmě kamery nedokážou dobře fungovat a problém může dělat i přímý sluneční svit.

Co se týče aplikací, v současné době není nabídka tak velká, jako je tomu u Oculus Rift nebo Oculus Go. Ovšem stejně jako pro výše zmíněné systémy i pro tento vznikají nové a nápadité aplikace každým dnem. Prodejci aktuálně nabízí dvě varianty Oculus Quest – cena se pohybuje od 13 000 Kč s DPH (64 GB verze) do 16 000 Kč s DPH (128 GB verze). Pro školu je verze s velikostí paměti 64 GB naprosto dostačující.