Zpět na webový portál

Tip: Jak odevzdávat vyfocené pracovní listy? (12/19)

Mnoho učitelů v současné době zadává úkoly formou pracovních listů nebo sešitů. Jak k tomu jednoduše využít MS Teams?

Žák vypracuje nějakou stránku a pošle ji naskenovanou, nebo dnes spíše vyfocenou, učiteli zpět. A to většinou prostřednictvím e-mailu. Snadněji to ale zvládnete prostřednictvím MS Teams. A to s bonusem, kdy je možné do takto vyfocené stránky rovnou opravovat, podtrhávat, známkovat. Společně se podíváme, jak na to. 

Pro první ukázku využijeme aplikaci všem známou - Word. Základní myšlenka je taková, že jako podklad pro zadání využijete prázdný dokument ve Wordu, do kterého žáci vloží vyfocenou stránku a takový soubor vám odevzdají. A vy si ho pak jen otevřete a díky kreslícím funkcím Wordu rovnou opravíte a dopíšete co potřebujete přímo do dokumentu. Takto opravený dokument pošlete žákovi zpět.

Jdeme na to:

1. Vytvořte v MS Teams nové zadání a klepněte na tlačítko "Přidat zdroje". V nově zobrazeném okně klepněte na "Nový soubor", vyberte "Dokument Wordu". Zadejte jeho název a klepněte na "Připojit"

 

 

 

2. Po vložení do zadání nezapomeňte klepnout na tři tečky u souboru a vyberte příkaz "Studenti upravují vlastní kopii".

 

 

3. Doplňte zadání dle potřeby (termíny, popis apod.) a zadejte jej žákům.

 

Vaše část je teď hotova. Pojďme se podívat na to, jak to vidí žák a co má udělat: 

 

1. Žák si otevře zadání a klepne na vámi přiložený soubor. Může jej otevřít dle vlastní volby v MS Teams, Wordu nebo Wordu Online. 

 

 

2. Na kartě "Vložení" přidá do dokumentu vyfocenou stránku. 

3. Dokument zavře a zadání vám odevzdá. Pokud student pracuje na mobilním telefonu, může skrze aplikaci Word fotku do dokumentu vložit obdobným způsobem. 

 

 

 

Tím je pro změnu práce na straně žáka hotova. Opět se přesouváme na stranu učitele:

 

1. Otevřete si vypracované zadání od studenta, které se otevře v aplikaci Word Online. Následně v horní části okna klepněte na tlačítko "Otevřít v desktopové aplikaci". Tím se myslí aplikace Word, kterou máte nainstalovanou v počítači. 

A proč ho vlastně zadání potřebujeme otevřít v desktopové aplikaci?  Obsahuje totiž plno nástrojů pro kreslení a opravování přímo do dokumentu. Je pochopitelně nutné mít novější verzi Wordu (2016, 2019, 365), na 10 let starých verzích vám toto fungovat nebude. Berte to tedy i jako ukázku toho, že aplikace Office se neustále vyvíjí a přináší nové funkce, i když si to mnoho učitelů nemyslí.

Nyní se vám zobrazila vyfocená práce studenta přímo v nainstalované aplikaci Word v počítači a stačí přejít na kartu "Kreslení" a začít práci rovnou opravovat. Pokud kartu "Kreslení" nemáte zobrazenou a jste si jisti, že máte Word 2016 a novější, je potřeba ji ručně ve Wordu zapnout a to přes "Soubor"- "Možnosti" - "Přizpůsobit pás karet" a zde v pravím sloupci zaškrtnout kartu "Kreslení".

Po opravení práce stačí soubor uložit (Ctrl + S) - a on se automaticky uloží zpět do zadání, odkud jste jej otevřeli. Ze stejného místa můžete doplnit třeba jen počet bodů a vlastní komentář a práci poslat ohodnocenou žákovi zpět.

 

 

Jde to i přes aplikaci PowerPoint

Druhým způsobem, jak celý tento proces udělat, je skrze aplikaci PowerPoint. Možná si říkáte, proč to dělat přes PowerPoint, když už máme postup ve Wordu, v čem to je snazší? V tom, že PowerPoint má kartu "Kreslení" již jako součást online verze a tudíž odpadá nutnost otevřít dokument v desktopové aplikaci. 

Jako podklad pro zadání tedy nevyužijete dokument Wordu, ale prázdný snímek prezentace, který si můžete předem připravit tak, aby vypadal jako formát A4 na výšku. Stačí si v nainstalovaném PowerPointu vytvořit jednou takovou "šablonu" a takto vytvořený soubor pak používat jako podklad pro všechna budoucí podobná zadání. Formát prezentace změníte na kartě "Návrh" - "Velikost snímku" - "Vlastní velikost snímku"

Přidat popisek

Následně je postup již stejný, jako u Wordu:

1. Vytvoříte zadání a jako podklad dáte takto vytvořenou šablonu v PowerPointu. Je potřeba zvolit příkaz "Nahrát z tohoto zařízení" a nezapomeňte na volbu "Studenti upravují vlastní kopii"

2. Žák si zadání otevře a do "prezentace" vloží vyfocenou vypracovanou stránku a pošle zadání zpět.

3. Vy si zadání otevřete a rovnou v aplikaci MS Teams na kartě "Kreslení" si můžete zvolit nástroj, pomocí kterého do prezentace/fotky dopíšete vaše poznámky. Následně zadání odešlete ohodnocené zpět. 

A aby toho nebylo málo, tak třeba třetí možností je pak využít OneNote a Poznámkové bloky žáků, ale o tom třeba zase jindy. 

Podklady ke stažení