Zpět na webový portál

Osobní údaje – proč je v našem zájmu je chránit (1/4)

Ochrana osobních údajů na internetu je něco, s čím souhlasí asi každý. Nikdo nemusí vědět, kde bydlíme, posílat nám e-mailem reklamy a obtěžovat telefonáty ohledně průzkumu trhu. V digitálním světě máme právo být v bezpečí a neviditelní.

V prostředí internetu ale často dochází k porušování práv s odvoláním na právo na sdílení informací nebo prostě jen z nevědomosti či nezájmu cokoliv řešit. Mnohdy ani nevíte, že vaše osobní a citlivé údaje, mezi které se počítají i vaše fotky, jsou někde zveřejněné.

Dohledat, jestli někdo vaše práva neporušuje, je asi stejně nemožné jako dohledat, jestli někdo neporušuje vaše autorská práva. I tak je ale dobré vědět, jakým způsobem můžou společnosti, instituce, aplikace a sociální sítě vaše údaje používat. A pozitivní zpráva je, že se zpřísněním podmínek jste opravdu chránění víc.

7 tipů, jak chránit osobní údaje

  1. Nesdělujte o sobě víc, než je nutné. Při registraci nevyplňujte políčka, která nejsou označená hvězdičkou jako povinná. Stojí také za úvahu, proč vlastně služba všechny tyhle údaje potřebuje. Například proč aplikace zdarma vyžaduje číslo vaší platební karty.
       
  2. Respektujte soukromí a přání ostatních. Pokud si vaši přátelé nepřejí být zveřejnění na vašem profilu, nedělejte to.  
     
  3. Myslete na soukromí vlastních dětí. Ani vy nemáte právo bez jejich souhlasu zveřejňovat jejich fotky. Ty se navíc v budoucnu můžou stát například zdrojem šikany.
     
  4. Máte plné právo požádat cizího člověka i kamaráda, aby z internetu odstranil fotku nebo video, na kterých jste. A máte povinnost udělat totéž, pokud o to požádá někdo vás.
     
  5. Nezveřejňujte takové fotky sebe ani nikoho dalšího, na kterých je vidět váš obličej. Sociální sítě mají často funkci rozpoznání obličeje. Díky tomu vás pak najdou na každé fotce.
     
  6. Pokud se pro to rozhodnete, máte právo nebýt na internetu vidět. Nejste povinni ani mít profilové fotky u svých účtů.
     
  7. Vaše osobní a citlivé údaje si zaslouží ochranu od služeb, které využíváte i od vás samých. Nechte si své osobní údaje pro sebe.     

Podklady ke stažení