Zpět na webový portál

Jak ochránit účet před ukradením (3/4)

Nejspolehlivější způsob, jak ochráníte e-mail a své účty na sociálních sítích, je dvoufázové ověření. Díky němu se na váš účet nedostane nikdo, kdo nemá k dispozici váš mobilní telefon. Dvoufázové ověření je tím nejzásadnějším nástrojem, jak chránit účet nad rámec běžných bezpečnostních pravidel. Nezapomeňte si chránit dvoufaktorem hlavně svůj e-mail, pokud někdo získá přístup do vaší poštovní schránky, automaticky se dostane i k vašim sociálním sítím.

Pořád samozřejmě platí pravidla pro bezpečnou práci s účty na internetu, například používat silná neuhádnutelná hesla, neměnit je zbytečně a pro každou z online služeb mít heslo jiné. Pokud dojde k vyzrazení či úniku hesla, tak ho rozhodně co nejdřív změňte. Je ale nutné si i hlídat, jestli k vašemu Facebooku (Twitteru, Instagramu atd.) nedáváte přístup nějaké aplikaci nebo dalšímu člověku.

Pokud to sociální síť nebo služba umožňuje, nastavte si možnosti pro obnovení účtu. Většinou to bývá nějaký další e-mail nebo telefonní číslo – moc ale nespoléhejte, že to pomůže.

Pozor i na ještě nebezpečnější situaci, kdy vám nebo dítěti ukradnou mobil. Útočník se tak okamžitě dostane ke vašim všem účtům a kontaktům a počítejte s tím, že ho co nejdřív zneužije pro objednání nejrůznějších služeb. U mobilních telefonů si proto vždycky aktivujte možnost vyhledání i smazání na dálku. Měli byste taky vědět, jak se blokuje SIM karta v případě ztráty nebo krádeže.

Podklady ke stažení