Zpět na webový portál

Cozmo a Vector: Roboti s osobností (8/9)

Cozmo od společnosti  Anki  je programovatelný robot, který zaujme celou řadou prvků, které u ostatních programovatelných robotických pomůcek postrádáme. Od nich se odlišuje především simulací osobnosti – robot dokáže vyjadřovat velké množství emocí a je jedním slovem roztomilý

Kromě standardních pohybů všemi směry a možnosti ho programovat pomocí vizuálního programovacího jazyka umí Cozmo rozpoznávat obličeje, mluvit (umí přečíst vaše jméno, pozdravit vás, smát se nebo plakat), zvedat kostky, velmi propracované je také vyjadřování emocí robota pomocí radličky, kterou je vybaven. Součástí základního balení robota jsou 3 kostky, které rozšiřují paletu jeho dovedností o další možnosti – robot umí kostky otáčet, zvedat a přenášet nebo s nimi dělat, cokoli mu naprogramujete.

Robot aktivně využívá prvky umělé inteligence, například reaguje na váš smích, naučí se rozpoznat vás podle obličeje, pozdravit vás, případně vám dá pac (šťouchne do vaší ruky radličkou). Robota lze ovládat pomocí tabletu nebo mobilního telefonu pomocí wi-fi. K vlastnímu ovládání pak slouží aplikace, která umožňuje robota programovat (vizuální programovací jazyk na stejném principu jako Scratch či Ozoblockly), přímo ovládat, přidávat nové členy domácnosti, na které bude robot reagovat, učit ho různé pohybové triky, kalibrovat ho apod.

Robot se nabíjí ve vlastní dokovací stanici, do které se dokáže dostat sám. Software Cozma je neustále aktualizován a každá aktualizace rozšiřuje robota o další možnosti. Na webu výrobce můžete vidět, jak se Cozmo v průběhu let vyvíjel – od několika prototypů po současnou verzi. Výrobci také odhalují, jak se Cozmo vyrábí. Cozmo upoutá propracovaným autonomním chováním a velmi rychle si vás získá – je to sympaťák každým coulem.'

Vector

Nejnovější varianta robota nese označení Vector a je vyráběna v tmavých barvách. Vectora lze ovládat pomocí vestavěného hlasového asistenta Alexa, což zásadním způsobem rozšiřuje jeho vlastnosti.