Zpět na webový portál

Která zařízení a data potřebují nejvíc chránit? (1/3)

Bezpečné heslo není všechno. Používáme sociální sítě, chatovací aplikace, hrajeme online hry a komunikujeme s dalšími lidmi. Data z mobilů se při tom automaticky zálohují někam „do cloudu“. Umíme si vážně 100% pohlídat soukromí na internetu?

Pokud jde o bezpečnost dat – fotek a osobních informací – je potřeba začít u vašich přístrojů a vás samotných. Antivirové programy, bezpečná hesla a dvoufázové ověřování při přihlašování jsou základ. Je ale potřeba přidat ještě něco. Vlastní obezřetnost a trochu zdravé nedůvěřivosti. Teprve tehdy můžou být vaše data v bezpečí před loupeživými kybernájezdy.

Ani nejlepší antivirový program vám neochrání cenná data, pokud počítač nebo tablet necháváte bez dozoru nebo ho bez kontroly půjčíte komukoliv. A je potřeba se připravit i na nepříjemnou alternativu, že počítač někde zapomenete, nebo vám ho ukradnou.

Ilustrační obrázek zamknutého notebooku

10 tipů, jak zabezpečit data

  1. Vždycky mějte aktuální verzi prohlížeče.
     
  2. Hlídejte si, že brouzdáte přes https, a ne přes http. Ještě bezpečnější to může být přes VPN (virtuální privátní síť).
     
  3. Buďte obezřetní, jaká rozšíření a nástroje (add-ony) si do prohlížeče přidáváte.
     
  4. Ukládání hesel do prohlížeče je užitečné, ale některá hesla byste do něj nikdy ukládat neměli. Například ta do e-mailu nebo do internetového bankovnictví.
     
  5. Nespouštějte nic, o čem nevíte, co to je. Virus, malware nebo ransomware (program, který vám paralyzuje počítač a nutí vás zaplatit) se často skrývají právě na takových místech.
     
  6. Mít kvalitní antivirové a antimalwarové programy je nutnost. Pokud nevíte, které vybrat, koukněte na žebříčky těch nejlepších pro aktuální rok. Zveřejňují je odborné počítačové servery a magazíny.
     
  7. Odstraňte Flash a Javu, blokujte vyskakovací okna a vypněte automatické vyplňování formulářů.
     
  8. Chraňte si soukromí ještě víc pomocí blokátorů (pomůcek, které aktivně blokují pokusy třetích stran o sledování uživatele, jinými slovy doplňky a blokátory šmírovacích skriptů a reklam) jako je například Ghostery.
     
  9. Svůj prohlížeč nepůjčujte dalším lidem. V počítači návštěvám založte další profil. Pokud to nejde, můžete jim otevřít okno "hosta".
     
  10. Odhlašujte se a nepovolujte automatická přihlášení, obzvlášť ne v počítačích, které může používat i někdo další.

Kvízy

Podklady ke stažení

Videa