Zpět na webový portál

Instagram a jak si na něm nastavíte soukromí (4/7)

Instagram je síť založená primárně na fotografiích a videích oblíbená mezi dětmi i mládeží. Kromě fotek tu najdeme i Stories – příspěvky, které za 24 hodin po zveřejnění mizí.

  1. Především dětské účty je na Instagramu důležité zamknout a nastavit je jako neveřejné. A pak pečlivě prověřovat všechny žádosti o sledování i to, co dítě samo sleduje.
  2. V profilové informaci by nikdy neměla být informace o věku, bydlišti, ani žádné další soukromé informace. U dítěte by v profilové fotografii nemělo být vidět, jak vypadá.
  3. Pokud nechcete, aby Facebook věděl, který Instagram je váš, vyhněte se propojení s Facebookem. Nedávejte Instagramu ani telefonní číslo.
  4. V sledujících i v příspěvcích se vám budou objevovat podvodné účty, spam, porno a spousta dalších podivných věcí. Důsledně je nahlašujte a blokujte. Komentáře si můžete nastavit tak, aby vám mohli reagovat jen ti, které sledujete nebo oni sledují vás.
  5. Stejně jako u ostatních účtů i tady je potřeba pečlivě chránit přihlašovací údaje a ideálně používat dvoufázové ověření. Účty na Instagramu se ve velkém kradou.
  6. Vaše fotky a videa na Instagramu nejsou chráněné proti stáhnutí a zneužití. Nikdy sem nedávejte věci, které nepatří na veřejnost.
  7. Instagram má přímé zprávy, obdobu chatu na Facebooku. Ani ty nejsou bezpečné.
  8. U fotografií si hlídejte geolokační informace, jinak každý může zjistit, kde se běžně pohybujete.
  9. Na Instagram nepatří záplava fotografií vašich dětí.

Instagram – základy zabezpečení a ochrana soukromí

Základní nastavení

Pokud vás na Instagramu někdo obtěžuje, je snadné ho zablokovat. Pokračují útoky i z nově vytvořených profilů, případně nechcete, aby vaše příspěvky sledoval kdokoliv cizí? Přepněte si veřejný účet na soukromý. Ti, kterým sledování výslovně nepovolíte, uvidí u vašeho profilu jen profilový obrázek, popis účtu a místo příspěvků zámeček a informaci „Tento účet je soukromý“. Zabezpečení se vztahuje i na sledování tzv. Stories.

Uživatel, který vás nesleduje, se k vašim příspěvkům nedostane ani skrz #hashtagy, které jste k příspěvkům přidali. Vše vidí jen schválení sledující. Pokud by se někdo chtěl stát vaším sledujícím, musí vám zaslat žádost, kterou následně můžete přijmout či odmítnout. Pokud chcete odebrat některé sledující, stačí si otevřít seznam lidí, co vás sleduje a začít odebírat. Uživatel, který je takto odebrán, se o tom nedozví.

Změnu z veřejného profilu na soukromý provedete v Nastavení -> Soukromí -> Účet a soukromí. Tuto změnu lze provést v mobilní aplikaci i na webovém profilu.

Nezapomínejte však na případné propojení s dalšími účty na jiných sociálních sítích. Například fotografie, kterou jste sdíleli na Twitteru i na uzamčeném Instagramu, může být viditelná pro lidi, kteří sledují vaše příspěvky i na Twitteru.

Instagram také nabízí funkci přepnout osobní účet na firemní. Tento typ účtu využívají hlavně podnikatelé a velké firmy. Ovšem statut firemního účtu může přinést i spoustu výhod influencerům nebo lidem, kteří chtějí z aplikace získávat informace o návštěvnosti profilu, dosahu či soiodemografii. Bohužel jednou z nevýhod je ztráta možnosti nastavit firemní účet jako soukromý.

Nezapomínejte, že váš profil poskytuje uživatelům, které sledujete a komukoliv komu napíšete, informaci o tom, kdy jste byli na Instagramu naposledy aktivní. Viditelnost stavu své aktivity lze změnit opět ve vašem profilu v Nastavení -> Soukromí -> Stav aktivity.

Buďte obezřetní

Ať už máte účet nastaven jako veřejný nebo soukromý, věnujte pozornost tomu, koho sledujete vy sami. O účty na Instagramu nepřichází jen veřejně známé osoby, ale i běžní uživatelé. Navíc, ne vždy je napadený účet ukraden, ale pouze tiše využíván např. pro sledování dalších účtů. Lehce se tak může stát, že budete sledovat stovky profilů, které jsou fake nebo zcela nevhodné. Předejít těmto útokům lze pomocí dvoufázového ověření, které Instagram nabízí. Vyplatí se také být obezřetný a neposkytovat aplikacím třetích stran přístup k údajům o vašem účtu.

Další a podrobnější informace najdete v Centru nápovědy www.facebook.com/help/instagram.

Podklady ke stažení

Videa