Zpět na webový portál

Mobilní virtuální realita (2/7)

Chcete-li si vyzkoušet virtuální realitu (VR), nejjednodušší a nejlevnější variantou je mobilní virtuální realita. Potřebujete jen tři věci: Chytré zařízení (smartphone), které disponuje operačním systémem Android nebo iOS a má zabudované senzory, jako je akcelerometr a gyroskop. Kromě zařízení pro zpracování VR obsahu jsou potřeba ještě VR brýle určené pro smartphony, které lze zakoupit ve většině obchodů nebo e-shopů s elektronikou za velice příznivou cenu. A to poslední, co váš dělí od 3D prostředí, je vhodná aplikace s označením „VR“ nebo „Virtual Reality“. Jelikož výpočetní grafický výkon chytrých telefonů neustále roste, jsou tato zařízení schopna zobrazit požadovaný obsah v dostatečné kvalitě. Můžeme tak ušetřit doslova desítky tisíc korun oproti pořízení výkonného stolního počítače a helmy pro virtuální realitu.

Google Cardboard

Pro vstup do 3D VR světa jsou Google Cardboard nejlevnější a nejlepší variantou. Skládají se z kartónu, suchého zipu a speciálních čoček. Do brýlí stačí vsunout mobilní telefon a ten vás přenese do simulovaného 3D prostředí. Google podporu a prodej ukončil, jde si ale objednat českou verzi PanoBoard. 

Plastové VR brýle

Hledáte-li kvalitnější VR brýle a není pro vás problém připlatit si o pár stovek navíc, sáhněte po plastové variantě. Na internetu najdete širokou nabídku, např. brýle značky Retrak nebo ColorCross. Tyto headsety mají vylepšenou konstrukci, kvalitnější čočky a oproti kartónové verzi mnohem vyšší úroveň komfortu díky nastavitelnému popruhu, nižší váze a měkčímu posazení na nos. To oceníte hlavně při dlouhodobém používání. Mezi další výhody patří dioptrické zaostření s korekcí v rozmezí až několika milimetrů pro kvalitnější pohled, ovládání skrze bluetooth ovladač nebo odnímatelná sluchátka. Ta díky zapojení dalšího smyslu ještě umocní zážitek z 3D virtuální reality.