Zpět na webový portál

Nástroje a aplikace: plánovací a organizační systémy (8/9)

V naší moderní době je už možné najít velké množství nástrojů a služeb, které lze použít pro výuku na dálku a pro komunikaci mezi učitelem a žáky. Internet je také plný super služeb, které mohou žákům a učitelům pomoci jak při samotném vyučování, tak i například k testování znalostí. Většinu z platforem je možné používat nejen v rámci internetového prohlížeče, ale také na smartphonu či tabletu a jsou dostupné pro Android a iOS

✅ Canvas
Canvas je aplikace pro grafiku a vektory, která je vhodná pro počítače s operačním systémem Windows. Jde o nástroj placený, ale je možnost vyzkoušet jej zdarma.

Platforma poslouží jako profesionální graficky a hlavně také vektorový editor, díky němuž lze v počítači vytvářet dokonalé grafické prvky apod. Aplikace je velmi dobře ovladatelná, rychlá a přehledná.


✅ Minecraft: Education Edition
Minecraft: Education Edition je interaktivní výuková počítačová hra, která je modifikací úspěšné celosvětově známé hry Minecraft.

Využívá modelování ve 3D, čímž se trénuje prostorová představivost. Lze s ní simulovat reálný svět a tím pádem je možno zkoušet řešit skutečné problémy. Díky této hravé aplikaci se dá studovat matematika, dějepis, přírodní vědy a další předměty. Učí komunikovat a spolupracovat, rozvíjet kreativitu žáků a lépe si pamatovat nové informace.

✅ Flipgrid
Flipgrid je webový nástroj zdarma, který například umí usnadnit videokonference. Prostřednictvím fiktivní „nástěnky“ mohou učitelé klást otázky, zadávat témata a žáci mohou zveřejňovat své videoodpovědi, které se objevují na displeji vedle sebe.

Aplikace poslouží učitelům pro zadávání domácích úkolů či konverzaci ve třídě. Tematické nástěnky mohou být sdíleny s jakoukoliv skupinou uživatelů (celá třída, více tříd, několik žáků). Počet témat, otázek a odpovědí a reakcí není de facto omezen. Žáci mohou reagovat na zadání pomocí jakéhokoliv zařízení s fotoaparátem nebo mohou nahrávat svá videa. Učitel může nastavit či ubrat libovolné množství funkcí, které aplikace nabízí.

✅ Seesaw
Tato aplikace umožňuje učitelům jednoduše vytvořit a spravovat třídy, žáci si mohou tvořit svůj digitální deník – digitální portfolio a do něho můžou ukládat všechno, co ve škole vytvoří a zažijí (nyní online). A obě strany mohou společně informacesdílet a komentovat svou práci. Často ji využívají učiteléů prvního stupně, lze sem jednoduše vkládat materiály, videa apod.

Platforma nabízí také speciální „vstup“ pro rodiče, kteří tak mohou sledovat práci a výsledky svých dětí odkudkoliv.

O praktičnosti tohoto nástroje si můžete přečíst ve starším vydání e-magazínu zakatedrou.cz.
 

✅ Padlet
Tato bezplatná nepříliš známá aplikace je virtuální nástěnkou, na kterou lze připnout v jakkoliv velké skupině žáků či učitelů cokoliv (vzkaz, úkol, odkaz na webové stránky, dokument, obrázek atd.).

Padlet je ideální pro plánování, domlouvání, , porady, evidenci úkolůtřídění myšlenek. Stačí jeden správce (učitel, ředitel školy apod.), který se zaregistruje, vytvoří nástěnku a sdílí odkaz. Ostatní se už nikam registrovat nemusí, stačí když si odkaz otevřou a můžou na nástěnku hned psát. Jsou tak snadno dohledatelné ulžené informace, nápady, vzkazy i dokumenty.
 

✅ Microsoft One Note
Microsoft One Note je digitální poznámkový blok, který umožňuje uspořádat úkoly, záznamy apod. v poznámkových blocích. Ty jdou dále rozdělit do oddílů a stránek. Díky snadné navigaci a vyhledávání vždy uživatel najde svoje poznámky přímo tam, kde jste skončil.

Tato aplikace je součástí kancelářského balíku Microsoft Office, ale je nabízen také samostatně zdarma. 

✅ Microsoft Planner
Tato aplikace vyžaduje odpovídající komerční předplatné Office 365. Planner umožňuje organizovat si týmovou práci jednoduchým, vizuálním způsobem. Lze si zde vytvářet nové plány, uspořádávat a přiřazovat úkoly, sdílet soubory, chatovat o aktuálních pracovních záležitostech a získávat aktuální informace o průběhu plnění úkolů nebo projektů.

Vše je pěkně vizuálně uspořádáno, úkoly se mohou třídit do různých kategorií (podle žáků, stavu apod.). Pokud se na něčem pracuje společně, žáci vědí, kdo na čem pracuje. K úkolů jde přřazovat fotky i o úkolech třeba diskutovat.


✅ Microsoft To Do
Potřebujete si něco poznamenat? Použijte aplikaci Microsoft To Do. Pomůže vám produktivněji pracovat a zvládat úkoly bez stresu a nebudete muset všechno nosit v hlavě. S aplikací Microsoft To Do lze snadno vytvořit plán na každý den a zorganizovat si efektivně čas.

Aplikace umožňuje například používat osobní denní plánovač s navrhovanými úkoly, používat svoje seznamy na libovolném zařízení, sdílet seznamy a úkoly s kýmkoliv (žáky, kolegy, rodinou apod.), nastavovat jednorázové nebo opakované termíny, připojovat ke všem úkolům soubory atd.