Zpět na webový portál

Stahování dat – co se může a nemůže (4/5)

Stahovat z internetu můžete cokoliv – fotky, videa, hudbu, audio – i e-knihy, hry, software nebo texty. Ale jen pro osobní potřebu. Bez souhlasu autora nebo vydavatele (u knih, filmů a hudby) je nesmíte jakkoli sdílet. Tím se myslí dokonce i to, že stažený film půjčíte kamarádovi na flashce nebo si z internetu stáhnete cizí fotku do pracovní nebo školní prezentace, referátu apod.

ŘEŠENÍ: Stáhnout si fotku, video nebo hudbu z placených nebo i neplacených foto-, video – a audiobank. Nebo autora na internetu vypátrat a požádat ho o souhlas.

Jak najdete autora fotky nebo videa? Zkuste funkci Reverse Image Search (pro obrázky) nebo Reverse Video Search (pro videa), kterou má dokonce i sám Google. Ta vám dokáže dohledat, na jaké stránce a v jakém kontextu se video nebo fotka poprvé objevily na internetu. U první zmínky je nejpravděpodobnější, že je zveřejnil sám autor.

Streamování a stahování vs. torrent 

Pokud seriál nebo film sledujete on-line přes placenou streamovací službu (jako jsou naše O2 TV, dále Netflix, Apple TV, HBO, Disney+ atd.), pak máte záruku, že se díváte na legální program a že za každé vaše zhlédnutí dostanou tvůrci filmu spravedlivou odměnu a vy tím autorský zákon neporušujete.  

POZOR: Pokud si ale film nebo seriál stáhnete z úložiště, kde sice třeba taky zaplatíte, například za rychlost stahování, z takového „podnikání“ nemají tvůrci filmů, vydavatelů atd. vůbec nic. Úložiště se s tvůrci nimi o své zisky nedělí. Tváří se totiž, že vlastně vůbec neví, že většina dat v jejich úložišti jsou nelegálně sdílené filmy, které tam někdo nahrál v rozporu s autorským zákonem.

Stejně nefér je to při stahování dat (videa, hudba, software atd.) pomocí tzv. torrentových stránek. Torrent funguje tak, že zatímco stahujete data, zároveň je také odesíláte dalším uživatelům. A právě tím porušujete autorská práva tvůrců a vydavatelů.

Kvízy

Podklady ke stažení

Videa