Zpět na webový portál

Jak s dětmi začít mluvit o internetu (2/2)

Ne všechno na internetu je pravda

Naučte děti, ať se vás chodí ptát a prověřují všechno, co na internetu vidí. Hodí se ve vhodném věku naučit je znát hodnotu peněz i to, že drahé věci není dost dobře možné získávat zcela zdarma. Rizika finančních škod přes M-platby řešte omezením nebo zákazem u operátora a platební karty si chraňte ideálně přes 3D Secure.

Bezpečně s mobilním telefonem

Nastavte si pravidla. Nenechávejte děti hrát si s mobilem před spaním a v noci. Sledujte, co na telefonu dělají, jak často a s kým si píšou a co dělají v aplikacích. Vypněte M-platby a všechna čísla na rodinné příslušníky uložte do kontaktů, aby bylo jasné, které hovory dítě smí a mělo by přijmout. Důsledně a pravidelně kontrolujte fotky a videa v telefonu. Sledujte, s kým dítě komunikuje na sociálních sítích a chatovacích aplikacích. Telefon chraňte proti krádeži i ztrátě. K tomu patří i nutnost naučit děti, že by neměly telefon používat například v tramvaji a na dalších rizikových místech.

Sociální sítě, chatovací aplikace a hry

Dětem na prvním stupni základní školy nedávejte do rukou hesla a naučte se pravidelně sledovat, co kde na sítích dělají. Hlavně s kým se potkávají v online chatech, s kým hrajou hry, kam píšou komentáře, jakých diskuzí se účastní, co na sítě dávají. Důvěru mezi vámi a dítětem doporučujeme budovat od začátku a kontinuálně. Budete ji potřebovat, aby se dítě v případě problémů či nejasností nebálo zeptat a říct si o pomoc.

Kyberšikana

Učte děti, že ubližovat slabším je vždycky špatné. Veďte je k tomu, aby si případné šikany ve skutečném i online světě všímaly a nebály se na ni upozornit – ve škole učitele, doma rodiče. Pomozte jim pochopit rozdíl mezi žalováním a nelhostejností.

Kvízy

Podklady ke stažení

Videa