Zpět na webový portál

Když už s někým začnete chatovat (3/3)

Na seznamce se pochopitelně chcete seznámit. To ale neznamená, že na sebe hned v první konverzaci prozradíte úplně všechno. Nikdy nevíte, jestli na druhé straně je opravdu člověk z profilové fotky.

Co do prvních chatů nepatří?

  • Adresa bydliště. Adresa práce nebo školy. Jakékoliv identifikační údaje. Poskytnout je online je skoro jako byste si je napsali na ceduli, tu zavěsili na krk a procházeli s ní po Václaváku.
  • Rodinná situace. Žijete sami, s rodiči, ve sdíleném bytě? Dokud nevíte najisto, s kým máte tu čest, tuhle informaci si nechte pro sebe. Co když si píšete s násilníkem se sklonem k půlnočním návštěvám cizích bytů?
  • Vaše zvyky (třeba, že každé ráno od 7 do 8 chodíte běhat do parku za domem). I když nedáte nikomu celou adresu, průměrně šikovný stalker si místo vašeho pobytu domyslí. Poskládá si ho jako puzzle z detailů, vašich fotek, poznámek. Opravdu to chcete?
  • Výše platu. Nebo cokoliv ohledně majetku.
  • Plánovaná dovolená nebo delší cesta mimo domov.

O čem se tedy bavit?

Chtějte svůj protějšek poznat. Jaké má koníčky, zájmy, co naposledy četl nebo viděl v kině či televizi. Ptejte se na věci, které vám pomůžou pochopit jedinečný svět toho druhého, aniž by zasahovaly do jeho soukromí. A pokud se protějšek naopak ptá hlavně na finance, majetek, bydliště nebo důvěrnosti, měl by vám být krajně podezřelý.

Chystáte se na schůzku?

Buďte opatrní. Setkání by mělo proběhnout na veřejném místě s dostatkem lidí okolo. Rozhodně si neznámého člověka ze seznamky nezvěte domů! Fotka není důkaz. Vůbec nemusí být jeho, fotky se běžně kradou na internetu.

I fotky mají svoje „otisky prstů“:

Původ fotky si můžete ověřit přes vyhledávače typu Reverse Image Search (Google má vyhledávač svůj, ale na internetu najdete i další). Jednoduše ji nahrajete (třeba na www.tineye.com) a program vám ukáže, kdy a kde se na internetu objevila poprvé.

Fotky nemusíte stahovat, abyste je ověřili. Stačí do vyhledávače vložit odkaz fotografie. Případně pokud používáte Google Chrome, stačí na fotografii kliknout pravým tlačítkem myši a vybrat možnost „Vyhledat obrázek pomocí vyhledávače Google“.

Kvízy

Podklady ke stažení

Videa