Zpět na webový portál

Získejte si důvěru a děti vám o svých online aktivitách řeknou samy (1/2)

Mluvit s dětmi o online bezpečí je jako mluvit s nimi poprvé o sexu. Chcete se vyhnout trapné a únavné přednášce v zájmu dítěte i sebe sama. Máme pro vás pár tipů, jak si získat důvěru a jak mluvit s dětmi o některých zásadních tématech.

Spoléhat se, že se všechno důležité děti naučí ve škole, je riskantní. Ony se to naučí, ale od spolužáků, a to asi úplně nechcete. Mějte kontrolu nad tím, co vaše děti vědí. Nejlíp funguje, když si děti mezi vrstevníky ověří, co už znají od dospělých, ať už od rodičů nebo učitelů.

1. Vytvářejte komunikační okénka

Zvykněte si s dětmi povídat o všem možném tak, jak to nabízí každodenní situace. Ideální je třeba společná procházka nebo když vám děti pomáhají v domácnosti. V takových chvílích si už povídáte, proto můžete do konverzace nenápadně vpašovat i zajímavosti o internetu a nebezpečích s ním spojených. Pokud děti přijdou s tématem samy, nevyhýbejte se mu, berte ho naopak jako příležitost.

TIP: Vyměňte si jednou za čas role, a „nechte se poučit“. Ať vám děti ukážou nové zajímavé aplikace, hry, trendy atd. Budete mít přehled o novinkách a blízkém okolí dítěte a dítě bude nadšené, že se o něj rodiče zajímají a může jim vše ukázat.

2. Používejte příběhy a příklady

Sami víte, že si mnohem víc zapamatujete příběh, který vám někdo vyprávěl, než nudnou teorii. Abyste to měli snazší, máme pro vás konkrétní příklady (třeba hoaxů nebo kyberšikany) a příběhy skutečných lidí, kteří doplatili na sexting nebo jinou neopatrnost v online světě.

TIP: Pod jednotlivými tématy najdete materiály ke stažení. Využijte je třeba při rozhovorech se žáky nebo dětmi doma. 

3. Cizí člověk je cizí i online

Připomínejte dětem, že cizí člověk na internetu je ještě nebezpečnější než cizí člověk na ulici. V reálném světě se těžko prošedivělý padesátník může vydávat za spolužačku vaší dcery. Ve virtuálním světě mu k tomu stačí falešný účet na sociální síti a informace, které na ní o sobě dítko prozradilo. Jedna z nejdůležitějších zásad pro bezpečný pohyb na internetu pro děti je jasná: na internetu a sociálních sítích se s cizími lidmi nebavíme. Zároveň dětem vysvětlete, že pokud je někdo cizí kontaktuje, je potřeba říct o tom rodičům nebo někomu blízkému a nechat si poradit.

4. Nazývejte věci pravým jménem

Nevyhýbejte se tématům jen proto, že se o nich moc nemluví nebo máte pocit, že se pro děti nehodí. I dítěti předškolního věku můžeme přiměřeně vysvětlit slova jako pedofil, sexuální predátor nebo sexting, stejně jako to, že nemá s nikým cizím nastupovat do auta. O nebezpečích je totiž vždycky lepší vědět dřív, než na ně narazíme. Nemluvení o nehezkých věcech nedělá svět bezpečnější. Naopak vytváří prostor pro to, aby se špatné věci snáz děly.    

5. Nepodceňujte vliv vrstevníků

Jak bude vaše dítko růst, kamarádi a spolužáci budou mít na jeho chování a názory čím dál větší vliv. A nepočítejte s tím, že vždy budou zajedno s vámi. Navíc jsou pro něj jedním z hlavních zdrojů informací, které si u vás možná bude ověřovat a tím si testovat vaši důvěryhodnost. Nenechte dítě tápat v polopravdách, které mohou být i nebezpečné, a získejte si jeho důvěru tím, že nebudete pravdu zaobalovat do pohádek. Naučte ho, že mu vždycky říkáte věci tak, jak jsou, a bude za vámi pro informace a rady chodit samo.

TIP: Pokud vaše dítě najednou zjistí, že „fakt ale strašně moc” potřebuje nový a samozřejmě drahý mobil, bude to právě kvůli sociálnímu tlaku jeho okolí. Důvěra v komunikaci vám v takových chvílích pomůže vysvětlit mu, proč ho třeba nedostane. Nebo mu nabídněte, ať na něj aspoň zčásti zkusí šetřit z kapesného, aby poznalo hodnotu peněz a zboží.

6. Buďte o krok napřed a jděte příkladem

Těžko můžete své děti chtít poučovat o hoaxech, když sami přeposíláte řetězové e-maily, sdílíte facebookové posty bez rozmyslu a vlastně ani sami úplně nevíte, co hoax je. Vzdělávejte především sami sebe, snáz se vám bude mluvit o věcech, které znáte z vlastní zkušenosti. Pročtěte si kapitoly a stáhněte si materiály o zabezpečení počítače, mobilu, e-mailu, sociálních sítí atd. Možná vás překvapí, co všechno jste nevěděli a kolik chyb sami děláte.     

7. Nebuďte pokrytci

Můžete se své dítě snažit naučit nebo odnaučit cokoliv, nakonec si ale nejspolehlivěji osvojí právě to, co děláte vy sami. Zakazovat dítěti internet a pak na něm trávit každou volnou chvilku je neúčinné, a vlastně i pokrytecké. Využijte toho, že pro své dítě jste největším vzorem právě vy.

Kvízy

Podklady ke stažení

Videa