Zpět na webový portál

Podvody s falešnými účty. Co o nich chcete vědět (2/4)

Podvodné účty jsou běžné všude na internetu, od spamovacích e-mailů až po falešné účty na sociálních sítích. Podvodníci mají několik důvodů, proč je zakládají, a žádný není ve vašem nejlepším zájmu. Útočník se vás jejich pomocí snaží:

  • Sledovat – může jít o stalkera, který je vámi posedlý a falešný profil používá ke zjištění dalších informací o vás
  • Manipulovat – pod falešnou identitou vystupují hlavně kybergroomeři a jiní sexuální predátoři.
  • Okrást – zloději z vás pod maskou přítele můžou vymámit telefonní číslo pro m-platby, a dokonce i číslo vaší platební karty. 

Jakmile si takový zloděj identity získá vaši důvěru, není pro něj těžké ukrást i váš účet, odstřihnout vás od něj a použít ho k nalákání dalších obětí.  

Někdy jsou útočníci z České republiky, ale často jde o organizované skupiny ze zahraničí. Facebook navíc příliš nespolupracuje. Jediná šance, jak něco zjistit, je přes mobilního operátora. Ale i tak se připravte na to, že půjde o velmi zdlouhavý a obtížný proces.

Příběh ze života

„Útočník oslovil mou dceru z Messengeru její kamarádky, kterou měla v přátelích na Facebooku a jejíž účet podvodným jednáním ukradl. Požádal o poskytnutí jejího telefonního čísla. Na toto číslo si nechal poslat nové heslo pro Facebook a následně jí napsal stejným způsobem přes Messenger, aby mu kódy na ukradený Messenger její kamarádky poslala.

Má dcera bohužel ve spěchu situaci nevyhodnotila a heslo útočníkovi poslala.

Motivaci útočníka neznáme, na facebookový profil dcery sice nedává nové příspěvky, nicméně na něj chodí, což jsem viděla na Messengeru – do té doby, než mě z přátel dcery vymazal.

Vzhledem k tomu, že mám tři děti a ohrožená je potenciálně spousta nezletilých, nechci nechat záležitost plavat. Pracuji na tom, aby se tím zabývala policie."

Podklady ke stažení