Zpět na webový portál

Nástroje a aplikace: komunikace a videokonference (6/9)

Součástí kvalitní výuky musí být kromě výkladu, zadávání úkolů a procvičování také oboustranná komunikace mezi učitelem, žáky, třídou, rodiči. K rychlé přímé komunikaci na dálku existuje několik kvalitních a jednoduchých aplikací. Nejlepším řešením pro učitele a školy je výběr komplexních komunikačních řešení jako je Google Učebna / G Suite pro vzdělávání nebo Microsoft Teams / Office 365 pro vzdělávací organizace. Existují ale i samostatná řešení speciálně určené jen pro komunikaci a videokonference. Velkou výhodou je, že většinu aplikací je možné je používat jak ve webovém prohlížeči, tak mají i samostatné aplikace pro mobilní zařízení jak s Androidem tak iOS.

✅ Základní komunikační aplikace
Jde o široce rozšíření aplikace, které jsou primárně používány pro textovou komunikace mezi dvěma osoba, mají v sobě však i možnosti, jak komunikovat s pomocí mikrofonu nebo webové kamery. Tyto aplikace jsou většinou bezplatné. Mají ale dost často určitá omezení daná hlavně tím, že jsou primárně nastavené pro komunikaci mezi dvěma uživateli.

Facebook Messenger

Facebook Messenger je nástroj od společnosti Facebook. Zvládá jak textovou komunikaci v chatu tak i audio a video hovory, včetně skupinových (až do 50 lidí). Díky tomu, že účet na Messengeru získává každý vlastník účtu na Facebooku jde o velmi široce rozšířenou aplikaci. Má desktopovou i mobilní aplikaci a je přístupná i z mobilního prohlížeče nebo v rámci rozhraní Facebooku. Umí i sdílení obrazovky a velmi omezeně lze i sdílet soubory.
Cena: zdarma | Jazyk: angličtina, čeština | ⏬ web
WhatsApp

WhatsApp je primárně mobilní aplikace pro zařízení s Android a iOS od společnosti Facebook. Je vázaná na vaše mobilní telefonní číslo. Primárně je určená pro chatovou komunikaci dvou a více osob. Ale zvládá i skupinové hovory, avšak jen pro 4 účastníky. Nezvládá ani sdílení obrazovky a omezené je i sdílení souborů.
Cena: zdarma | Jazyk: angličtina, čeština | ⏬ web

 ✅ Řešení pro videokonference
Jde o aplikace, které jsou určené v první řadě pro pořádání videokonferencí ať už jeden na jednoho nebo ve skupinách.

Microsoft Skype

Skype je řešení od společnosti Microsoft. Historicky jde stále o velmi rozšířený program. Je primárně určený pro hlasové hovory a videohovory. Zvládne spojit až 50 užiatelů najednou. Umí sdílet obrazovku/okno z počítače. Exituje jak ve variantě pro mobilní i desktopová zařízení i jako aplikace určená přímo pro operační systém Windows.
Cena: zdarma | Jazyk: angličtina, čeština | ⏬ web
Zoom

Zoom je služba s aplikací pro mobilní i desktopová zařízení určená primárně pro pořádání videokonferencí. V rámci verze zdarma se může účastnit konference maximálně 100 účastníků s limitem 40 minut na konferenci. Ke konferenci se uživatelé mohou připojit bez nutnosti registrace ze svých mobilních telefonů nebo případně z webového prohlížeče na počítači. Nabízí neomezené množství konferencí/meetingů. V základní verzi také nemáte možnost pořizování záznamů videa, to nabízí až verze placená. 
Cena: zdarma | Jazyk: angličtina | ⏬ web
Cisco Webex

Webex Meetings je platforma od společnosti Cisco, která slouží primárně k pořádání videokonferencí. Jde o profesionální řešení, které nabízí kromě standartních funkcí jako jsou videohovory i možnost plánování schůzek a end-to-end šifrování a ochrana dat pro lepší bezpečnost. Webex můžete vyzkoušet na jeden až čtyři měsíce zdarma, jinak jde ale o placené řešení. Webex lze spojit i s řešením Webex Teams, které umožňuje komplexnější spolupráci v rámci třídy a výměnu souborů. 
Cena: placené, testování 1-4 měsíc zdarma | Jazyk: angličtina | ⏬ web
Google Hangouts

Hangouts je platforma od společnosti Google určená primárně pro videokonference. Je velmi dobře propojená s ostaními aplikacemi od této společnosti jako je například Gmail - je tedy proto bezplatná. Ve verzi rozšířené verzi Meet je pak součástí řešení G Suite pro vzdělávání (o tomto komplexním řešení si můžete přečíst v samostatné kapitole
Cena: zdarma | Jazyk: čeština, angličtina | ⏬ web