Zpět na webový portál

Sexting pod zákonem (2/2)

Podle zákona je dítě každá osoba mladší 18 let. Pokud nezletilý člověk pořizuje nebo zveřejňuje materiály sexuální povahy, na kterých zachycuje sám sebe, dopouští se trestného činu výroby dětské pornografie. A to i navzdory tomu, že legálně může mít sex už od 15 let.

Sextingem se člověk může dostat i do konfliktu se zákonem, pokud si intimní zprávy a fotky vyměňuje třeba s nezletilým dítětem nebo mladistvým. Na internetu navíc nikdy nemáte jistotu, kolik vašemu protějšku je. Stejně jako dospělý, i dítě může lhát o svém věku.

Tip

Když už pořizujete obnažené fotky nebo video, dejte si aspoň pozor na to, aby vás na nich nemohl nikdo poznat. Určitě na nich nemějte viditelný obličej. K identifikaci ale může posloužit i spousta dalších detailů – jedinečné tetování, šperk, interiér, výhled v pozadí nebo odraz vaší tváře na lesklé ploše poblíž.

Co dělat při zneužití vašich intimních fotek

Vyhrožuje vám někdo zveřejněním vašich obnažených či nahých fotek nebo videa? Pak se jedná o vydírání. Pokuste se dodržet následující postup:

  1. Nic nemažte (i když byste to nejradši teď hned udělali). Celou komunikaci i s výhrůžkami si naopak dobře uložte.
  2. Vyděrači sdělte, že si s ním už nechcete psát ani být jakkoliv jinak v kontaktu.
  3. Dejte mu taky na vědomí, že pokud vám bude vyhrožovat, všechno oznámíte policii. A v případě potřeby to opravdu udělejte.
  4. Svěřte se. V případě dětí jsou tu rodiče nebo učitelé, ale může to být kdokoliv, komu věříte.
  5. A hlavně už nikomu nic dalšího neposílejte.

Podklady ke stažení