Zpět na webový portál

Kyberšikana. Nejlepší obrana je prevence (4/6)

Prevence a dostatek informací je základ. Děti by měly vědět, co šikana je a jak se chovat, pokud se s šikanou setkají i jako nezúčastnění pozorovatelé. Měly by vědět, že rychlá pomoc může oběti šikany pomoct a zabránit nejhoršímu.

Poprosit o radu dospělého není žalování. Je to správné. Ve škole by se měly co nejdřív obrátit na učitele nebo výchovného poradce. Šikanu mimo školu by měly řešit s rodiči nebo o ní říct aspoň staršímu sourozenci.

Šikanující chtějí vyvolat reakci a touží po potvrzení vlastní důležitosti a nadřazenosti. Čím víc se jim šikanovaná oběť brání a čím víc je v té obraně sama, tím spíš bude šikana pokračovat. Řada vznikajících šikan zmizí pro nezájem dalších se jich účastnit i pro nedostačující reakci oběti.

Krádež identity

Útočník získá přístup k cizímu účtu a pod jménem jeho majitele rozesílá nevhodné zprávy nebo jiné materiály. Snaží se tím dostat majitele účtu do problémů, ohrozit ho nebo poškodit jeho pověst a vztahy. Navíc informace, které z účtu získá, může dál zneužít.

PŘÍBĚH: Tereza tajně pozorovala Kláru, když se přihlašovala do svého e-mailu. Viděla její heslo a pak se přihlásila na Klářin účet a začala z něj posílat hrubé zprávy jejím známým. Kláře dalo velkou práci vysvětlit známým, že zprávy nepsala ona.

Co dělat, když jste obětí šikany

I když je šikana hodně stresující, je potřeba snažit se zachovat klid a své protiakce dobře promýšlet. Tady je pár kroků, které byste rozhodně měli podniknout.

  1. Schovávejte si důkazy – dohledejte a schovejte si všechny důkazy kyberšikany, jako jsou SMS, e-maily a zprávy z chatu, uložte webové stránky, fotografie a příspěvky ze sociálních sítí a udělejte si z nich printscreeny. Poslouží jako podklad pro vyšetřování.
  2. Ukončete komunikaci s útočníkem – nekomunikujte s útočníkem, nesnažte se ho žádným způsobem odradit od jeho jednání, nevyhrožujte mu, ani se nemstěte. Jeho cílem je vyvolat vaši reakci, jakoukoli. Neudělejte mu tu radost.
  3. Blokujte útočníka a obsah, který rozšiřuje – pokuste se zamezit útočníkovi v přístupu k vašemu účtu nebo telefonnímu číslu. Pokud útočí přes aplikace nebo webovky, kontaktujte poskytovatele služby a nahlaste ho.
  4. Oznamte útok – vždycky se svěřte blízké osobě. Parťák vám poskytne citovou podporu a pomůže vám se sběrem usvědčujících důkazů.  
  5. Nebojte se vyhledat pomoc specialistů – kontaktujte školu a specializované instituce – policii, pedagogicko-psychologickou poradnu, střediska výchovné péče a intervenční služby specializující se na řešení kyberšikany.
  6. Žádejte konečný verdikt – po prošetření celého případu trvejte na konečném stanovisku všech zúčastněných institucí.
  7. Zabraňte dalším útokům prevencí – zabezpečte si sociální sítě a techniku bezpečným heslem, nastavte si podmínky soukromí tak, aby vaše příspěvky viděli opravdu jen ti, u kterých to chcete. Vždy se odhlašujte ze svého účtu a neukládejte si heslo. Přemýšlejte dvakrát nad tím, co kam napíšete a jaké materiály zveřejníte.

Sexting a jeho následky

Sdílení intimních fotek a důvěrných informací je VŽDYCKY riziko. Dotyčný je může použít proti vám. Nejčastěji k vydírání nebo k pomstě.

PŘÍBĚH: Jana se rozešla s Honzou. V době, kdy spolu chodili, poslala mu na mobil svou intimní fotku. Po rozchodu se Honza chtěl Janě pomstít a fotku zveřejnil na internetu.

Kvízy

Podklady ke stažení