Zpět na webový portál

Co můžete udělat k většímu zabezpečení cloudu (3/3)

Cloudová úložiště často používáte, i když o tom nevíte. Pokud máte mobil s Androidem, získali jste účet u Googlu a s tím spojený Disk Google i Fotky Google. U iPhone je to iCloud, do kterého se ukládají nejenom zálohy, ale i vaše fotky a dokumenty.

Pro úložiště na internetu (a cloudová úložiště obzvlášť) platí, že jde stále o veřejný prostor a rozhodně tam nepatří žádné opravdu důvěrné dokumenty nebo fotky. Pokud vám někdo hackne účet nebo někomu umožníte přístup, dostane se ke všemu, co máte v „cloudu“ uložené.

Úložiště si chraňte silným heslem a rozhodně i dvoufázovým ověřením. Stejně jako u zabezpečování e-mailu a sociálních sítí.

Soubory z cloudových úložišť budete často sdílet s dalšími lidmi, proto pamatujte, že pokud něco sdílíte odkazem, který nevyžaduje, aby druhý člověk měl v úložišti účet, tak jste sdílenou věc zpřístupnili komukoliv. Stačí získat (třeba přeposlat) odkaz.

Data v cloudu jsou sice chráněná proti ztrátě, ale nikdy to není dokonalé. Vždycky může dojít ke ztrátě. Cloud proto rozhodně neberte jako jediné místo pro uložení dat a souborů.

Kvízy

Podklady ke stažení

Videa