Zpět na webový portál

Nástroje a aplikace: testovací a zkoušecí systémy (7/9)

V naší moderní době je už možné najít velké množství nástrojů a služeb, které lze použít pro výuku na dálku a pro komunikaci mezi učitelem a žáky. Internet je také plný super služeb, které mohou žákům a učitelům pomoci jak při samotném vyučování, tak i například k testování znalostí. Většinu z platforem je možné používat nejen v rámci internetového prohlížeče, ale také na smartphonu či tabletu a jsou dostupné pro Android a iOS. 

Quizlet

Quizlet je interaktivní online vzdělávací platforma. Je vhodná například pro studium cizích jazyků (aplikace k slovům a definicím přidá i audio pomocí systému „umělé lidské řeči“). Ale je učiteli využívána i pro studium ostatních předmětů. V aplikaci je možné vytvářet třídy, skupiny, ke kterým učitel přiřazuje jednotlivé studijní sety. Do tříd je možné pozvat jen konkrétní studenty (jednoduše vložením e-mailu či uživatelského jména). U každého setu je poté umožněno sledovat kdo, kdy, co a jak studoval či zobrazit grafickou statistiku nejlepších výsledků. Praktické rady, jak s tímto nástrojem pracovat při výuce jazyků najdete na tomto webu.
Cena: zdarma | Jazyk: angličtina | ⏬ web
Kahoot!

Kahoot! je zábavná vzdělávací platforma, která se používá jako vzdělávací technologie ve školách i dalších vzdělávacích institucích. Je založená na hrách a jejími výukovými metodami jsou kvízy s výběrem z více možností, které umožňují generování uživatelem a lze k nim přistupovat prostřednictvím webového prohlížeče nebo aplikace Kahoot. Oblíbenou aplikaci lze například používat k přezkoumání znalostí žáků, studentů, k jejich hodnocení vzájemnou kvalitativní zpětnou vazbou. O užitečnosti tohoto elektronického nástroje se dočtete například na této stránce nebo v našem představení aplikace.
Cena: zdarma | Jazyk: angličtina | ⏬ oficiální web | ⏬ Jak propojit Kahoot s Microsoft Teams
Socrative

Tento testovací nástroj se využívá k procvičování učiva a slouží dobře k získávání zpětné vazby od žáků, zda učivu porozuměli. Díky této aplikaci se dá efektivně sledovat a hodnotit učení a tím šetřit čas učitelům. A pro žáky může přinášet zábavné a poutavé interakce, žáci se mohou zapojovat okamžitě a jednoduše. A výsledky vidí obě strany hned. Zkušenosti a návod k využití sdílí ZŠ Ludgeřovice.
Cena: zdarma / placené | Jazyk: angličtina | ⏬ web
Formuláře Google

S pomocí nástroje Formuláře od společnosti Google můžete tvořit vlastní formuláře, průzkumy a dotazníky. Výsledky se zapisuje do Tabulek Google. Můžete si vybrat z několika typů otázek, prostým přetažením měnit pořadí otázek a hodnoty přizpůsobovat pouhým vložením seznamu. Formuláře Google jsou přístupné zdarma všem uživatelů s Google účtem. Jsou také úzce integrovány s dalšími aplikacemi v rámci G Suite pro vzdělávání jako je Google Učebna. 
Cena: zdarma | Jazyk: čeština | ⏬ web
Microsoft Forms

Microsoft Forms je součástí balíčku Office 365 pro vzdělávací organizace kde je úzce integrován s dalšími nástroji jako jsou například Microsft Teams. Je ale také přístupný pro všechny uživatele s Microsoft účtem zdarma. Umožňuje snadno vytvářet například průzkumy, hlasování a kvízy. Kromě základních možností, kde se vybírá typ otázky, například text, výběr z možností, datum, hodnocení nebo výběry z různých škál, jsou k dispozici různá nastavení, grafické možnosti apod.
Cena: zdarma | Jazyk: čeština | ⏬ web