Zpět na webový portál

Naučte se psát všemi deseti (1/8)

Ovládat všechny prsty při psaní na klávesnici má řadu výhod – jste rychlejší a produktivnější, sníží se množství překlepů a v neposlední řadě také předcházíte mnohým zdravotním problémům. Už jen proto, že držíte hlavu ve vzpřímené pozici a nezatěžuje tak nesprávným způsobem krk. Správná pozice a pohyby rukou pak vedou ke snížení rizika syndromu karpálních tunelů.
 

V dnešní době není zaměstnání, kde byste netrávili spoustu času psaním na počítači, počínaje učiteli přes lékaře, právníky, zaměstnance státní správy až po podnikatele. Současným trendem je celkový pokles čistě administrativních pozic a zároveň velký nárůst podílu administrativních úkolů u všech ostatních zaměstnání. Můžeme tak s naprostou jistotou počítat s tím, že už pro každého žáka bude tato dovednost v životě zcela zásadní.

Kromě velkého dopadu psaní všemi deseti na efektivitu a přesnost je důležité zmínit i to, že se jedná o dovednost, která se v budoucnu odrazí i na zdraví žáků. Díky tomu, že se pisatel již nedívá na klávesnici, ale má oči upřené na monitor, drží hlavu ve vzpřímené pozici, a nezatěžuje tak nesprávným způsobem krk. U mnohých lidí proto vede zvládnutí psaní všemi deseti i ke snížení bolestí hlavy či zad. Správná pozice a pohyby rukou dále vedou ke snížení rizika syndromu karpálních tunelů, který může být způsoben dlouhodobým nesprávným namáháním zápěstí při užívání klávesnice.

Tato část portálu vznikla ve spolupráci se společností Psaní Hravě.