Zpět na webový portál

Euromýty. Už jste o nich slyšeli? (10/11)

Veškeré – často si protiřečící – mýty týkající se Evropské unie (EU). To jsou euromýty. Většinou mají negativní vyznění a snaží se tuto instituci očernit. Jejich vzniku nahrává jednak to, že jednotlivé státy mají často nedostatečné informace o tom, co se v EU děje, a složitému mechanismu fungování unie není vůbec snadné porozumět. Proto, když se objeví další „EU chce něco zakázat“, mají obyčejní lidé tendenci brát to jako hotovou věc, aniž by se snažili informaci ověřit.

EU chce zakázat písmeno Ř

Evropská unie se rozhodla, že zakáže písmeno Ř. Níkdo v Evropě kromě nás jej totiž nepoužívá a pro každého, kdo neovládá češtinu, je jeho výslovnost extrémně obtížná. Pro zákaz se vyslovila i Evropská lingvistická rada. Zprávu šířil i český senátor Jaroslav Doubrava.

Proč to není pravda: Evropská lingvistická rada neexistuje. Samotná zpráva pocházela ze satirického webu pravdive-zpravy.cz. V článku je citovaný jazykovědec František Měch. Jedná se o smyšlenou postavu, kterou web využívá jako jakéhosi maskota a odborníka na všechno. Jednou je z něj návrhář a fashion designer, podruhé politický analytik, jindy zas zástupce Českého svazu ledního hokeje ve vedení IIHF, anebo třeba dopravní expert.

EU zakázala křivé banány

Evropská unie podle mýtu podporuje plýtvání tím, že zakázala prodej křivých okurek a banánů. Tím samozřejmě rozzlobila velkou část populace.

Proč to není pravda: K zákazu prodeje křivých banánů a okurek nedošlo. Je pravda, že vznikla evropská regulace o jakosti těchto potravin, jejím cílem ale byla zejména kritéria pro jednotlivé jakostní kategorie banánů a okurek. Samotné nařízení o okurkách bylo v roce 2008 zrušeno a v letech 2011 a 2013 bylo zjednodušeno i nařízení o banánech.

EU zakázala vyrábět pomazánkové máslo

Českou společnost v roce 2012 velmi naštvaly zprávy v médiích, které upozorňovaly na zákaz výroby pomazánkového másla.

Proč to není pravda: V obchodech stále pomazánkové máslo koupit můžete. Cílem společných evropských předpisů bylo používání nezavádějících názvů u potravin. V případě pomazánkového másla byl problém v tom, že obsahuje jen něco málo přes 30 % mléčného tuku. Pro označení výrobku za máslo je ale třeba, aby výrobek obsahoval alespoň 80 % mléčného tuku. K čemu tedy došlo, byla změna názvu těchto výrobků, samotný prodej ani výroba ale zakázána nebyla.

Tuzemák, kadeřnice a koblihy 

Další vyvrácené euromýty se týkají třeba zákazu tuzemáku, zákazu podpatků pro kadeřnice nebo třeba povinnosti balit koblihy do plastových sáčků. O euromýtech se můžete více dozvědět třeba na webu Evropské komise, která je uvádí na pravou míru. Přehled euromýtů zpracovali například i redakce Aktuálně.cz.

Podklady ke stažení

Videa