Zpět na webový portál

Hlasoví asistenti ve vzdělávání (1/3)

Hlasoví asistenti jsou zařízení, která lze ovládat hlasovými povely, prostřednictvím kterých může zařízení vykonávat celou řadu příkazů - např. vyhledávat informace, hrát s vámi nejrůznější hry, přehrávat hudbu či video, přepínat televizní kanály, nastavovat budík, ale také např. ovládat světla, zásuvky, klimatizaci, topení či kuchyňské spotřebiče zapojené do systému tzv. chytré domácnosti. Své uplatnění naleznou také v celé řadě vzdělávacích aktivit.

Hlasoví asistenti jsou v současnosti běžnou součástí mobilních telefonů (smartphonů), v rámci domácnosti jsou pak zpravidla integrováni do speciálních chytrých reproduktorů. Chytré reproduktory jsou vybaveny mikrofonem, který neustále čeká na hlasový příkaz, pomocí kterého se asistent aktivuje a začne reagovat (v případě asistenta od firmy Google stačí např. vyslovit “OK, Google”). 

Hlasoví asistenti se do domácnosti či školní sítě připojují přes Wi-fi, přes které komunikují jak s ostatními zařízeními v lokální síti, ale také s internetovými službami. Slouží tak zároveň jako chytrý vyhledávač informací z internetu a rádce. Čeština obvykle asistenty není preferována, komunikace a ovládání asistenta tak probíhá především v angličtině a dalších podporovaných světových jazycích. Hlasové asistenty využijete zejména tehdy, pokud provozujete tzv. chytrou domácnost - k nejrozšířenějším systémům chytrých domácností patří Apple HomeKit, Google Home a Amazon Alexa - na těchto systémech pak fungují asistenti Apple HomePod, Google Assistant a Amazon Echo. K hlasovým asistentům pak řadíme také Microsoft Cortanu, která se součástí Windows 10 (anglická verze, česká zatím Cortanu nepodporuje).

Jak již bylo řečeno, své uplatnění naleznou také v rámci výuky. Využití hlasových asistentů ve vzdělávání Hlasové asistenty lze využít ve velkém množství vzdělávacích aktivit - např. v rámci výuky angličtiny - a to nejen při samotném dotazování (ve kterém musí žáci prokázat správnou výslovnost, aby jim asistent rozuměl), ale také porozumění mluveným odpovědím. Díky propojení s internetem asistent dokáže také překládat daná slova, slovní spojení či celé věty, lze jej tedy použít jako interaktivní online slovník. Samozřejmostí je tedy také vyhledávání informací všeho druhu, práce s hudbou (např. prostřednictvím Spotify), různé druhy plánování apod.