Zpět na webový portál

Proč nelegální stahování škodí filmu (2/5)

Autorské právo se týká i filmů a porušování autorských a licenčních práv na internetu dnes do filmového průmyslu zasahuje extrémním způsobem. Nelegální stahování filmů z pirátských úložišť a sdílení na torrentech vede k obrovským ztrátám na straně filmařů a současně k obrovskému obohacení těch, kteří s filmy nelegálně obchodují.

Nelegální byznys

Romantická představa piráta, který filmy bere bohatým a poskytuje je veřejnosti, je mylná. Jde o rozsáhlý obchod se zcizeným zbožím na úkor tvůrců, kteří film vymysleli, pracovali na něm a přispěli k jeho vzniku. 

Naše zodpovědnost

K této nespravedlnosti dochází za tiché účasti mnoha lidí, vlastně pokaždé, když si někdo na internetu nelegálně sdílený film či seriál stáhne. Samotné stažení nelegálně uloženého filmu pro osobní potřebu trestné není. Je ale nesprávné, nemorální a znamená záměrně neférové chování nebo neznalost.

Nelegální úložiště filmů mívají v názvu share, rapid, hell, ulož, a podobně.

Naše neznalost

Lidé nelegálním úložištím často platí, například za rychlejší stahování. Tyto peníze jdou ale pouze překupníkům, nikoliv tvůrcům.

Filmy správně

Film je zboží jako každé jiné a je normální za něj na internetu platit. Legálně je na internetu dostupné obrovské množství filmů. Je možné si je buď půjčit a přehrát, nebo koupit a legálně stáhnout natrvalo anebo využít variantu měsíčního paušálu a v jeho rámci sledovat na dané službě filmy a seriály neomezeně.  

Nová generace

V době, kdy jsou filmy na internetu dostupné legálně a za nízkou cenu, je pro mnoho z nás snazší tímto způsobem podporovat i samotné tvůrce.

K zamyšlení:
Podívejte se na konci některého z filmů na závěrečné titulky. Je správné, že peníze diváků mizí v černé díře nelegálních obchodníků, místo toho, aby šly tvůrcům a všem lidem, kteří se nějakým způsobem na vzniku filmu podíleli?

Nelegální stahování filmů na internetu vede k obrovským finančním ztrátám filmového průmyslu. Pokud by v něm filmařům peníze zůstaly, nebyla by pak možnost vidět film legálně ještě levněji?

Filmy mají cenu (autorské právo)

Kvízy

Podklady ke stažení

Videa