Zpět na webový portál

Tip: Jak žákům zakázat chat a další novinky (14/17)

Dozvíte se, jak "neposlušným" žákům zakázat chat. Jak používat novou online tabuli. Nebo třeba sami sobě rozmazat pozadí.

Pojďme se podívat na všechny novinky detailněji:

1. Ovládání pro moderátora

V případě, že vaši žáci či jiní nezbední posluchači vyrušují v chatu nebo se opakovaně snaží sdílet svoji obrazovku, můžete jim nyní vše zakázat. V levém dolním rohu videokonference Meet hledejte modrý štít s označením "Ovládání pro moderátora"

Ovládání pro moderátora – Google Meet

Zde máte možnost účastníkům:

  • Zakázat/povolit sdílení obrazovky. Ve výchozím stavu mohou obrazovku sdílet všichni. 

  • Zakázat/povolit chat účastníků. Ve výchozím stavu mohou chatovat všichni. 

  • Nastavit funkci "Rychlý přístup", pokud je zapnutá. Pozvaní žáci ze stejné domény tak nemusí klepat na místnost a vstoupí do ní automaticky. Vy se vyhnete zdlouhavému a otravému pouštění žáků do Meet a potvrzování každého z nich zvlášť. Nic vám ale nebrání funkci vypnout a lépe kontrolovat, kdo se videokonference zúčastní.

2. Stílená tabule Jamboard

Internetová sdílená tabule Jamboard funguje jako samostatná služba Google a je přístupná z nabídky aplikací. Nově je také integrovaná přímo do prostředí Meet. Pokud potřebujete během videokonference kreslit, psát na tabuli, přidávat obrázky, vést jakýkoliv výklad třeba s pomocí dotykového pera, zapisovat matematické výrazy, můžete to vše provádět nově přímo v Meet. 

Jak pustit tabuli Jamboard v Google Meet

Ve chvíli, kdy přidáte do Meet nový Jam (tak se nazývají online soubory této tabule Jamboard), zobrazí se zúčastněným posluchačům v chatu odkaz na tuto tabuli. Vy jen zvolíte příslušné oprávnění. Žáci s právem čtenáře mohou váš výklad pouze sledovat. Nic vám ale nebrání pomocí tlačítka "Sdílet" změnit oprávnění a své studenty vyzvat ke spolupráci. Online hodiny tím získají širší náplň a stanou se opravdu interaktivními

Jamboard v Google Meet

3. Rozmazané pozadí

Ne vždy máme doma v záběru kamery uklizeno. V Google Meet přibyla možnost rozostřit své pozadí a záběr soustředit jen na postavu konkrétního učitele nebo žáka. 

Rozmazané pozadí Google Meet

Na úvodní obrazovce při pouštění videa najdete v pravém dolním rohu ikonu rozmazaného pozadí. Zapnout/vypnout můžete tuto funkci i při aktivní videokonferenci podle momentálních potřeb.

Videonávod

Tip na závěr

Věděli jste, že pokud třikrát odmítnete vpustit žáka na Meet, zobrazí se mu oznámení, že je blokovaný a pro další účast ve videokonferenci je nutné, abyste jej opět osobně pozval? Můžete se tak efektivně zbavit například žáků z jiné třídy, kteří se náhodou dostali k veřejné pozvánce, a chtějí třeba jen rušit při online výuce.


Autor: Pavel Hodál, učitel a lektor
Článek byl publikován na serveru tybrdo.cz.