Zpět na webový portál

Jak neporušovat autorská práva na netu (5/5)

  1. Z internetu si můžete stáhnout cokoli jen pro sebe a nikoho jiného, tedy pro osobní potřebu.
     
  2. Zveřejnit naopak můžete jen vlastní fotky, videa, hudbu, texty nebo software. Pokud použijete cizí dílo bez svolení autora, porušujete zákon a říkáte si o pokutu. 
     
  3. Citovat můžete část knížky, blogu nebo jiného textu, v některých případech i kratší celé dílo (třeba báseň, citát nebo manifest), pokud pokaždé uvedete zdroj (jméno autora a dílo).
     
  4. Majetková práva autora (tedy hlavně právo udělit souhlas s užitím díla a nárok na odměnu) zanikají až 70 let po jeho smrti. Teprve potom je dílo volně dostupné.
     
  5. Pokud chcete fotku, hudbu, video, software nebo třeba text použít, dohledejte si autora a požádejte ho o svolení.
     
  6. Používejte díla označená licencí Creative commons. Jedná se o autorská díla, k nimž dali autoři předem souhlas k jejich bezplatnému užití. Najdete je v Google vyhledávači i v různých bezplatných foto-, audio – a videobankách.
     
  7. Tím, že si seriál nebo film streamujete nebo stahujete (pro osobní potřebu) z úložiště, kam byly nelegálně nahrané, sice přímo autorský zákon neporušujete, ale podílíte se jako jeden článek řetězu na okrádání těch, kdo film vytvořili.

Jak neporušovat autorská práva na sociálních sítích

Trochu zvláštní je situace s autorskými právy a příspěvky na sociálních sítích. Tam se totiž přímo očekává, že i cizí obsah budete sdílet s co největším počtem lidí. A to i bez přímého souhlasu toho, kdo příspěvek jako první zveřejnil. Dobrá zpráva je, že pokud nějaký příspěvek budete sdílet s ostatními, jeho autor vás určitě nezažaluje. Naopak bude rád, protože jeho post získá větší dosah.

Problém nastává ve chvíli, kdy příspěvek doplníte fotkou, videem nebo hudbou, na kterou nemáte licenci. Sociální sítě totiž souhlas autora nijak nehlídají. Ve všeobecných podmínkách se zříkají zodpovědnosti tak, že ji převádějí na uživatele. Jinými slovy vy jste zodpovědní za to, že dodržujete zákon. Situace je o to matoucí, že svou registrací zároveň dáváte sociální síti licenci na všechny své fotky, videa a jiné materiály, které jejím prostřednictvím sdílíte. To se týká viditelných příspěvků i veškerých konverzací v messengerech. Služba je může kdykoli a jakkoli použít. Nejspíš se to nestane, algoritmy sociálních sítí mají větší zájem o vaše lajkování a chování na síti samotné (aby na vás lépe cílily obsah a reklamu), než o vaše selfies. Ale přesto je obezřetnost na místě.

Kvízy

Podklady ke stažení

Videa