Zpět na webový portál

Konspirační teorie hýbou internetem (9/11)

Přesvědčení, že určité události nebo situace ve společnosti tajně manipuluje skupina vlivných lidí s nekalými úmysly. Podle Evropské komise mají 6 společných znaků:

Předpokládají, že existuje tajný plán – spiknutí.

Za plánem stojí skupina vlivných lidí – konspirátorů.

Na podporu dané teorie předkládají „důkazy“.

Lživě tvrdí, že nic se neděje náhodou, nic není tak, jak se jeví, a všechno spolu souvisí.

Nabízejí černobílé vidění světa – rozdělují ho na dobro a zlo.

Svalují vinu na určité lidi nebo skupiny osob.

Pár bizarních a hojně rozšířených konspiračních teorií:

Finsko neexistuje

Jednou z nejbizarnějších konspiračních teorií je tvrzení, že Finsko neexistuje. To, co na mapě vidíte jako tuhle severskou zemi, je prý kus Baltského moře, který Japonsko a Rusko společně využívají k rybolovu a potají z něj těží ropu.

Aby udržely další rybářské lodi v uctivé vzdálenosti, předstírají existence Finska. Navíc podle teorie uplácejí okolní státy, aby o jejich spiknutí mlčely. Obyvatelé Finska a ti, co si myslí, že Finsko navštívili, prý podlehli manipulaci, protože nikdy ve Finsku nebyli a ve skutečnosti žijí a navštěvují východní Švédsko.

Tady asi nejsou nutné dlouhé rozbory, proč je tahle teorie lživá. Finsko je suverénní stát, do kterého si můžete zajet na výlet a najdete ho i na snímcích Google Earth z vesmíru. 


Plochá Země

Víra, že Země je plochá není vůbec nic nového. Spousta na sobě nezávislých kultur v minulosti věřila, že Země není rotující elipsoid, ale spíš létající disk. Víra v plochou Zemi byla společná starověkému Řecku, stejně tak jako Indii, Číně a v nespočtu domorodých kultur.

Věřili v ni dokonce takoví velikáni jako třeba Homér, filozof Thales nebo zakladatel teorie atomů Démocritos. Od 6. století ale teorii ploché Země začala postupně vytlačovat představa Zemi sférické. Přibližně v průběhu 4. století už většina populace ví, že je Země kulatá. Teorii ploché Země postupně věřily spíš menší skupiny lidí.

Když pomineme fotografie z vesmíru a všemožné vědecké důkazy o tom, že Země placatá není, k ověření jejího sférického tvaru vystačíme s jednoduchým experimentem. Potřebujeme dva stejně velké kolíky a „kamaráda na telefonu“.

Jeden z nás zapíchne kolík do země například v Brně a druhý v Turecku, Řecku nebo třeba v Británii. Když porovnáme stíny oněch dvou kolíků, zjistíme, že je každý jinak dlouhý. Kdyby byla Země plochá, oba kolíky by měly stejně dlouhý stín, protože by vůči Slunci zaujímaly stejný úhel.


Ptáci neexistují

Birds aren’t real v překladu ptáci nejsou skuteční je hnutí, podle kterého nechala CIA v roce 1959 zavraždit všechny ptáky v USA a nasadila místo nich roboty. S tím se pojí i teorie proč byl zabit americký prezident prezident J. F. Kennedy. Jednoduše proto, že byl proti tomuto tahu CIA, a tak na něj organizace uspořádala atentát. Přívrženci teorie si pak můžou na podporu rozšiřování povědomí o tom, že ptáci nejsou skuteční, koupit tričko nebo klobouk.

Stejně jako u teorie, že Finsko neexistuje, se jedná o absolutní nesmysl, který si můžeme ověřit na každé procházce přírodou. 

Podklady ke stažení

Videa