Zpět na webový portál

Sexuální predátoři mají jasně daný postup (2/3)

Na kybergroomingu je strašné, jak propracovaný a efektivní bývá. Právě proto se děti a dospívající snadněji chytí do pasti. Na druhou stranu jsou to právě jeho postupy, které ho dokáží prozradit. Pokud o nich víte dopředu. Takže jak takový kybergroomer postupuje?  

1. Naváže kontakt a vzbudí důvěru
Vydává se za vrstevníka, který hledá nové kamarády. První kontakt často působí náhodně, jako nevinný omyl, který následně přeroste v povídání si online. Pro tuto fázi má útočník nacvičené přesně propracované scénáře, fráze a fotografie na jejich podpoření. Internet mu přitom poskytuje dokonalou anonymitu i materiály vhodné k budování své falešné identity.

Cílem je získat důvěru a co nejvíc osobních informací.

  • Máš počítač u sebe v pokoji nebo v obýváku? Já v pokojíčku. (Zjišťuje, jestli někdo jiný může sledovat komunikaci.)
  • Bydlíš v Praze? Já jsem z Brna. (Ověřuje geografickou blízkost, jestli má komunikace vůbec smysl, kvůli schůzce nebo potenciálnímu vloupání.)
  • Co tě baví? Já mám rád RPGčka. (Zjišťuje si zájmy oběti pro případ, že bude potřeba dítě uplatit nebo nalákat dárkem.)
  • Kolik je ti let? Mně je 16. (Děti jsou ohledně věku opatrnější a jen málokdy ho prozradí hned na začátku.)
  • Pošli mi fotku, já ti pošlu svoji. (První foto je samozřejmě nevinné. Ale otupí pozornost oběti, která je později přístupnější třeba k posílání už ne tak cudných fotek.)
  • Chci ti poslat suprovou fotku, ale z počítače to nejde. Dej mi na sebe číslo, pošlu to jako MMSku. (Získává telefonní číslo dítěte. Pak mu může psát i na mobil.)
  • Máš kluka/holku? (Zjišťuje, jestli má dítě někoho, komu se může svěřit.)
  • V kolik chodí vaši do práce? Jsem doma od 6 do 8 sama. (Zjišťuje, kdy je byt prázdný, kvůli možnému vloupání.)

2. Izoluje dítě od pomoci
„Nový kamarád“ vytáhne z dítěte, co ho trápí (třeba manželská krize rodičů, šikana ve škole, sexuální zmatenost…), a vyjadřuje pochopení. Často přihodí vlastní obdobné zkušenosti, čímž kromě naprosté důvěry získá i řadu citlivých informací jako telefon, e-mail, adresu nebo detaily o škole a rodině.

Cílem je dítě izolovat od rodiny a skutečných vrstevníků a stát se jeho jediným důvěrníkem.

  • Úplně chápu, jak se cítíš. Rodiče ti nerozumí. Mně se můžeš se vším svěřit. (Vytváří bariéru mezi dítětem a rodiči.)
  • Neříkej o tom sestře, žárlila by. (Izoluje i od sourozenců.)
  • Neříkej o tom mamince. Naštvala by se. A možná by ti zakázala internet nebo mobil. (Navozuje strach z průšvihu.)
  • Dospělí to nepochopí, já ano. (Snaží se být jediným, komu se dítě svěří.)
  • Mně se můžeš svěřit, můžeme mít tajemství. (Buduje síť tajemství, ze které se nedá dostat.)
  • Jsem na tom podobně, svěř se, zůstane to mezi námi. (Neustále buduje důvěru.)

3. Podplácí pomocí dárků
Kybergroomer poskytuje drobné dárky a laskavosti. Třeba lístek do kina (může být ve stejném sále a z dálky si dítě prohlédnout), menší finanční obnos, vysněnou hračku, značkové oblečení nebo mobil. „Nic“ za to nechce, přece to dělá z kamarádství. Chce jen čas od času dostat fotku (nemusí být nutně odhalená!) a aby dárky zůstaly tajemstvím.

4. Vytváří emoční závislost
Je jasné, že s každým dalším tajemstvím se dítě zaplétá víc a víc. Nakonec je kybergroomer jediný, komu může bezpodmínečně věřit. Rodičům o svém kamarádovi neříká vůbec nebo lže.

5. Láká na setkání
Vzhledem k tomu, že kybergroomer má plnou důvěru dítěte, pozvánka na schůzku nevypadá nijak podezřele. Izolovaná oběť se na ni naopak často těší s tím, že si konečně bude moct promluvit s jediným chápajícím člověkem, který mu v tom náhle nepřátelském světě zůstal. Ale i kdyby dítě na poslední chvíli nějaké podezření pojalo, je tu už dost kompromitujících informací a materiálů. Těmi ho snadno donutí udělat cokoli. Klidně proto může navrhnout veřejné místo jako park, zoo, diskotéku nebo naopak svůj byt či parkoviště (kam dorazí vlastním autem). Argumenty pro setkání pak „dávkuje“ podle fáze, do které oběť dostal od sladkého přemlouvání až po vulgární výhružky.

  • Potřebuju s tebou nutně mluvit osobně. Jsi moje láska a nemůžu bez tebe žít.
  • Jestli se se mnou nesejdeš, zabiju se.
  • Jestli mi neřekneš své pravé jméno, zveřejním tvoji fotku a napíšu o tobě, že jsi lesba!!!
  • Jestli ke mně nepřijdeš, všem pošlu tvou upravenou fotku s nápisem: JSEM DĚVKA!
  • Jestli to neuděláš, napíšu tvé matce, že se mnou chrápeš!

6. Zneužije
Jakmile se dítě a predátor setkají, může se dít prakticky cokoli. Nikdo o jejich schůzce neví, to byla podmínka. Nejčastějším vyústěním je sexuální obtěžování (od osahávání až po znásilnění), ale může to i výroba pornografických materiálů nebo fyzické týrání.

Jednou schůzkou ale celý proces nekončí, právě naopak. Tajná schůzka a to, co se na ní dělo, jsou jen další, zase o něco tíživější, tajemství sloužící k dalšímu vydírání. Kybergroomer teď k sobě může dítě povolat kdykoliv a ono ze strachu z prozrazení poslechne.

Kvízy

Podklady ke stažení

Videa