Zpět na webový portál

Futuristický CUE robot (9/9)

Cue robot od firmy Wonder Workshop je futuristický vzdělávací robot, který na první pohled zaujme robustní základnou složenou ze tří vzájemně propojených koulí, na kterých je umístěna kulovitá hlava s obličejovou částí robota. Pohyb obstarávají 2 nezávislá kola, robot je také vybaven třemi senzory okolních překážek (proximitní senzory) a také dokáže detekovat např. různé zvuky. 

Robota lze programovat s využitím vizuálního objektově-orientovaného jazyka, který poskytuje běžné funkce – práce s proměnnými, obsluha senzorů, podmínky, funkce, smyčky apod. Velmi zajímavou senzorovou funkcí je schopnost detekovat a také reagovat na lidský hlas. Bonusem je možnost (díky vestavěnému mikrofonu) nahrávat/přehrávat různé druhy hlasových zpráv a hlasových reakcí robota.

Zajímavé vylepšení robota představuje vestavěná umělá inteligence, která obsahuje slovník více než 170 000 slov a 30 000 textových odpovědí na otázky, které mu můžete klást pomocí chatu. Stejně tak lze robotovi přednastavit různé “osobnosti”.

K robotovi lze připojit i další příslušenství, např. blaster power umožňující vystřelovat molitanové šipky, gripper (drapák) či marker refill kit (kreslící kit). Ty tak rozšíří jeho potenciál a umožní např. manipulovat s předměty, kreslit atd. Cue robot je určitě zajímavou robotickou pomůckou a nabízí velký potenciál v rámci výuky programování, je dostatečně robustní a má dobrou výdrž baterie. Může tak představovat zajímavý doplněk ke stávajícím robotickým řešením.