Zpět na webový portál

Laserové gravírování (2/3)

Gravírování pomocí laserové technologie se uplatňuje v řadě průmyslových oblastech. Technologie je založena na odpaření materiálu nebo barvy na daném předmětu do hloubky v řádu mikrometrů. Jde tak o bezkontaktní metodu, která se vyznačuje přesností, odolností a trvalostí. Díky tomu na povrchu materiálu vznikají do nejjemnějších detailů dokonale propracované nápisy či grafika, což je hojně využíváno u pohárů, medailí nebo kovových štítků, plaket, sošek apod. Jelikož tato technologie umožňuje gravírování organických i neorganických materiálů (především dřeva, kůže, hořlavých plastů, PCBA, kartónů, papírů apod.), lze ji efektivně využívat i v prostředí školy. 



Využití ve škole

Laserové gravírování lze efektivně využít např. v pracovních činnostech (technika). Ze dřeva je možné vyrobit spoustu zajímavých produktů jako jsou hračky, suvenýry, dekorativní předměty nebo kuchyňské náčiní. Žáci je mohou ozvláštnit textem, vlastním logem či ozdobným ornamentem. Lze vypalovat i digitální předlohy (např. fotografie nebo schémata). Návrhy poté stačí přenést do uživatelsky přívětivého programu daného CNC zařízení, spustit proces gravírování a do pár minut máme výsledný produkt. Stejného výsledku je možné dosáhnout i obyčejnou pájkou, avšak oproti laserovému gravírování jde o časově mnohem náročnější a méně přesný proces. Při gravírování laserem navíc nevznikají žádné piliny. Díky tomu odpadá časově náročný a složitý proces čištění. Nehrozí ani zranění jako při použití klasické pájky kdy hrozí riziko nechtěného popálení o žhavý hrot pájky.

Pro ukázku praktického využití uvádíme několik tipů na jednoduché dřevěné výrobky: 

  • přívěsek na klíče s popisem
  • kožená či dřevěná záložka do knih
  • ozdobné dřevěné prkénko či vařečka
  • dřevěné svícny
  • jmenovky

Vzhledem k široké škále použitelného materiálu je možné využívat tuto technologii i v dalších předmětech (např. výtvarná výchova). Vhodnou volbou jsou CNC laserové mini-gravírovací zařízení o výkonu 1000mW nebo 1500mW, které jsou pro práci v hodině dostačující a nejsou cenově nákladné.