Zpět na webový portál

TikTok se dá zabezpečit. Ukážeme vám to (6/7)

Co je TikTok a na to si dát pozor při registraci 

Sociální síť TikTok (bývalé Musical.ly) aktivně používá víc než 1,5 miliardy uživatelů po celém světě. V ČR a SR je to víc než polovina českých a slovenských dětí. Jak se TikTok vyvíjel, měnila se i pravidla jeho používání pro nejmladší generaci. Aktuálně platí, že uživatelé od 13 do 15 let mají účty vedené automaticky jako soukromé. To znamená, že každého nového followera musejí schválit. Videa dětí do 15 let už nejde stahovat vůbec, starší uživatelé pak k tomu musejí dát výslovný souhlas. To, jaký věk uživatel při registraci uvede, je už ale bohužel jen na něm.

Aplikace je přístupná od 13 let. Je jen na vás, abyste posoudili, jestli je vhodná i pro vaše děti, ať už jim je 13 nebo třeba i víc. Pro samotné sledování videí není registrace potřeba. Registraci po vás aplikace bude chtít až tehdy, když chcete nahrávat vlastní obsah, sledovat oblíbené tvůrce nebo komunikovat s dalšími uživateli. Aktivní účet na TikToku ale můžete mít i v případě, že jste se kdysi registrovali na Musical.ly.

Pro založení účtu použijte pokud možno e-mail. K registraci je možné použít i telefonní číslo, ale to je na sociálních sítích vždycky riziko. Riskantní je i možnost registrace přes jinou sociální síť. Nikdo totiž přesně neví, jak čínská společnost ByteDance nakládá s citlivými údaji. Nezkoušejte proto v aplikaci ani hledat přátele přes telefonní číslo nebo Facebook.

Základní nastavení

Pro nabídku Nastavení klepněte ve svém profilu na tři tečky v pravém horním rohu a vyberte možnost Nastavení soukromí. V sekci „Viditelnost“ doporučujeme aktivovat Soukromý účet. Následně mohou vaše příspěvky sledovat, komentovat a lajkovat pouze lidé, které schválíte jako sledující. Podobně jako na Instagramu. Jestliže nechcete, aby algoritmus navrhoval váš profil cizím lidem, deaktivujte možnost Navrhni svůj účet i ostatním.

Pod tím vším se skrývá nenápadná a na první pohled nedůležitá kolonka Personalizace a data. Zde máme možnost deaktivovat personalizované reklamy. Co to znamená? Kdybychom tuto volbu nechali aktivní, umělá inteligence začne sbírat data o našem chování v prostředí aplikace, a to na základě naší aktivity (co lajkujeme, vyhledáváme, komentujeme). Tyto data následně poskytuje inzerentům a ti nám tak mohou ušít reklamu na míru. Doporučujeme personalizované reklamy vypnout. Jde totiž o data, která TikTok pro běžné fungování nepotřebuje. Bohužel, deaktivací se reklamy zobrazovat nepřestanou.

Dostáváme se k sekci „Bezpečnost“. Většina položek je defaultně nastavena na Všichni. Je tak potřeba vše projít a změnit. U možností, kdo může na vaše videa reagovat, komentovat je a tvořit z nich duety, byste měli nastavit alespoň Přátelé. Pozor, TikTok definuje, že: „Přátelé jsou tví sledující, které také sleduješ.“ Proto uvažte, zda z nabízených možností nezvolit Nikdo. Vyhnete se tak riziku, že vás začne někdo obtěžovat nevyžádanými zprávami nebo že využije vaše videa pro duet bez vašeho souhlasu.

Aplikace vás u položky „Kdo může reagovat na tvá videa“ upozorní, že pokud je účet nastaven jako soukromý, nikdo nemůže reagovat na vaše videa. Nastavení se projeví až ve chvíli, kdy změníte účet na veřejný. Podobná hláška vás čeká u položky „Kdo může mít duet s tvými videi.“ Tzv. duety (funkce lip-sync, tj. synchronizace hudby/slova a pohybu rtů) propojují videa dvou uživatelů a nejčastěji slouží k parodování a zesměšňování původního obsahu. Zmiňovali jsme zde

Jednou z posledních, ale důležitých položek je „Povolit stažení tvých videí“. Neváhejte a nastavte Vypnuto. Oficiálně tak nikdo bez vašeho souhlasu nebude moci stahovat a šířit vaši tvorbu. Přesto buďte obezřetní a nesdílejte nic, co by pro vás nebo vaše blízké mohlo být rizikové, protože tento zákaz samozřejmě lze obejít za pomoci jiných nástrojů. Chcete-li se vyhnout spamům, urážlivým komentářům a nenávistným projevům (hatespeach), nastavte si „Filtry komentářů“. Lze filtrovat i podle klíčových slov.

Zabezpečení a další funkce 

Potřebujete-li změnit přihlašovací údaje, vydejte se do Nastavení -> Spravovat můj účet. Mimo jiné zde najdete i možnost zrušit zapamatování přihlašovacích údajů nebo přepnutí obyčejného účtu na účet Pro. Pokud byste právě tady hledali možnost nastavit si dvoufázové ověření, tak marně. TikTok tuto službu neumožňuje.

Přímo pod položkou Zabezpečení se skrývá funkce Bezpečnostní oznámení, které by vás mělo upozornit na případnou neobvyklou aktivitu účtu. Podobně jako na Facebooku tu najdeme sekci Tvá zařízení, kde zjistíte kdy, odkud a z čeho jste se k vašemu účtu v minulosti přihlásili. Opět se vyplatí jednou za čas zde nahlédnout a zkontrolovat, zda někdo neoprávněně nepronikl do vašeho účtu.

Zajímavou funkcí je tzv. Digitální blahobyt, což se vám může hodit, pokud chcete svému dítěti omezit čas strávený v aplikaci nebo pokud si myslíte, že vy sami u TikToku trávíte příliš mnoho času. Položku najdeme v obecném nastavení pod Správa času u obrazovky. Stačí zvolit denní limit (40 až 120 minut), zapnout funkci a nastavit číselné heslo, které slouží pro případnou deaktivaci časového limitu.

Pod Digitálním blahobytem najdeme i tzv. Omezený režim, který po zapnutí filtruje nevhodná videa. Opět zadáváme čtyřmístný kód. U dětských uživatelů rozhodně doporučujeme aktivovat.

Doporučujeme pravidelně sledovat aktualizace a možnosti nastavení, neboť se stávající funkce neustále mění a přibývají nové možnosti zabezpečení a ochrany soukromí.

Podklady ke stažení

Videa