Zpět na webový portál

Smutné případy kyberstalkingu a stalkingu (3/3)

Sadistický stalker Petr H. víc než dva roky pronásledoval svou kolegyni. Psal jí výhružné e-maily a SMS, špehoval ji, fyzicky ji napadal, zničil jí auto. Původní rozsudek – 250 hodin veřejně prospěšných prací – ignoroval. Nástup na trest změněný na 125 dnů vězení si kvůli špatnému psychickému stavu odložil. Přestože oběť na agresora opakovaně upozorňovala policii a příběh zveřejnila, nakonec dosáhl svého.

  • Důsledek: Petr H. ubil svou oběť před jejím domem čtyřkilovou větví. Rozsudek: 15 let vězení.

Padesátiletý stalker Štefan Z. obtěžoval o 20 let mladší ženu. Vulgárně ji urážel, špehoval, naháněl autem, bombardoval SMSkami a nechtěnými pozornostmi. Nakonec vyhrožoval likvidací ženy i jejího partnera. Za 7 měsíců jí nejmíň 498× volal. Z mnoha zjištěných případů uvádíme:

„Podívej se, ty špinavá couro, ještě jednou uvidím měšťáky u svého auta, tak se ten tvůj dozví o tvých úchylárnách. To, co bylo doteď, byl jen pionýrský tábor, teď zažiješ peklo. Zničím tě, ode dneška tě bude sledovat chlap, i kdyby mě to mělo stát sto tisíc. Nebudu šetřit nikoho, ani bratra, ani rodiče, zničím tě.“

  • Důsledek: Stalker dostal dva roky vězení za vydírání a násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci.

Studenta Tomáše K. z Mostu několik let pronásledovala jeho obdivovatelka Barbora K. společně se svou matkou. Ta se rozhodla, že pro to, aby dceři „ulovila“ vyhlédnutého partnera, udělá všechno. Barbora mu psala desítky SMS denně, zahlcovala ho e-maily, nechávala před jeho dveřmi dárky. Ať šel kamkoli, pronásledovala ho. Na ulici se s ním snažila srovnat krok, aby to aspoň vypadalo, že k sobě patří. Neustále mu opakovala, že ho miluje – nebo že ho nenávidí. Pronásledovaly ho obě.

„Podívej se, s kým tady dneska je. Jestli to není příbuzná, tak je to teda pěkná šereda. Teda Tomáši, za takovouhle štětku jsi vyměnil moji Báru? To je hrůza. Vždyť se podívej, jakou má zlatou kabelku, jako nějaká štětka z E55.“

  • Důsledek: Tomáš je proti dvojici umanutých žen de facto bezmocný. Nemůže se nijak zákonně bránit, protože stalkerky ho fyzicky nenapadly, nevydíraly ho ani vůči němu nespáchaly jiný trestný čin, který by popisoval trestní zákoník. Několikaletým pronásledováním ale výrazně trpí celý jeho život. 

Podklady ke stažení