Zpět na webový portál

M-platby vás mohou stát hodně peněz (3/3)

M-platby jsou platby mobilem. Telefonem dnes zaplatíte za služby a zboží buď stržením z předplaceného kreditu, nebo se částka přičte k paušálu v měsíční faktuře. Fungují tak třeba dárcovské SMS, které možná čas od času pošlete na účet dobročinné organizace, jednorázové SMS jízdenky na MHD nebo přístup na některé platformy.

Platby mohou být jednorázové i pravidelné. Právě ty pravidelné jsou nejzrádnější. Snadno totiž zapomenete i na ty, které jste si sami objednali, natož na takové, které si na vaše číslo podvodem objednal někdo jiný.

TIP:
M-platby můžete zablokovat úplně, a to ve svém uživatelském účtu na stránkách operátora nebo přes jeho zákaznickou linku. Stejně tak to můžete udělat u účtů svých dětí. Koneckonců paušál jim platíte vy a do vyúčtování máte přístup. I kdyby se tak nechaly nachytat na podvod s falešným účtem, žádné peníze na něj neodejdou. 

Jak se krade přes m-platby

Zloději ke krádeži nejčastěji použijí falešný profil někoho, koho máte v přátelích. V horším případě už někomu z vašich známých zvládli skutečný účet ukrást a teď ho používají k dalšímu podvodu.

Tento váš „přítel“ vás následně přes Messenger poprosí o vaše telefonní číslo. Na něj nakoupí přes m-platbu a požádá vás o poslání kódu, který přijde SMSkou. Věrohodnost svému počínání dodá díky sociálnímu inženýrství – třeba historkou, že kód je potřeba pro obnovu účtu na Facebooku nebo jinde. Případně útočník zkusí tvrdit, že je v cizím městě a potřebuje pomoct s něčím úplně jiným. Jakmile mu SMS kód pošlete, přijdete o peníze. Ty se přičtou k vašemu vyúčtování za telefon u mobilního operátora.

Vedle peněz kradou útočníci ve velkém i samotné účty na Facebooku. Používají je k oslovování dalších obětí. Často kradou účty dětem. Dlouhodobě se to děje v hrách jako jsou Minecraft, Fortnite, World of Tanks a další, kde děti hrají s dalšími dětmi i dospělými lidmi. Podvodníci se dostanou mezi hráče, nabízejí jim „plné verze“ her, cheaty a herní vybavení.

Dalším oblíbeným cílem podvodníků jsou i senioři. Sociální inženýrství se v jejich případě ukrývá za historky o ztracených penězích nebo se vydává za nejbližší příbuzné.

Vedle m-plateb se útočníkům hodí i prémiové (zpoplatněné) SMS. Tady se může snadno stát, že si oběť nevědomky objedná opakovaný odběr zpoplatněných SMS či MMS. Škody tak můžou i během krátkého časového úseku jít do x tisíců korun.

V pokročilejších případech můžou útočníci zkoušet získávat údaje z vaší platební karty. Na něco takového si dávejte velký pozor. Jakmile údaje z platební karty někomu poskytnete, může z ní čerpat až do výše limitu, což bývají běžně i desítky tisíc korun. Nebude k tomu potřebovat ani CVV kód na zadní straně karty. A nakoupí si na váš účet i tehdy, když chráníte nákupy přes 3D Secure.

Jak zamezit okrádání přes m-platby

Je klíčové vědět, že m-platby ve všech dostupných podobách, včetně volání na zahraniční čísla a zpoplatněné linky můžete u každého čísla zakázat. Udělá to pro vás operátor na lince, často je to možné i v internetových samoobsluhách. Hodí se zakázat m-platby a volání na drahá čísla na telefonech dětí a seniorů. Pozor ale: pod m-platby spadají třeba i SMS jízdenky na MHD.

Naučte sebe, děti i rodiče, že telefonní číslo se cizím lidem jen tak nedává. A pokud se na sociální síti (Facebooku, Messengeru, Instagramu atd.) ptá na telefonní číslo někdo, kdo by ho měl mít, tak je to vcelku jasně podvodník.

Videa