Zpět na webový portál

7 tipů, jak čelit kyberšikaně (2/6)

Pokusy bránit se jsou u šikany a kyberšikany zásadní i pro agresory samotné. Chtějí a potřebují, aby oběť reagovala. Proto je potřeba bránit se chytře, strategicky, a zachovat chladnou hlavu. Tady je pár tipů, jak na to.

1. Zajistěte bezpečí a podporu

Jako u každého problému i tady platí, že dítě ve vás potřebuje mít důvěru a cítit se bezpečně. Musí vědět, že za ním stojíte a pomůžete mu. Koneckonců chcete totéž – aby šikana skončila. Podobně to platí i pro šikanující děti. Křik, výčitky a zákazy nefungují. Chce to si v klidu sednout a dítěti vysvětlit, že svým chováním někomu ubližuje.

2. Věc vyšetřete a sdílejte informace

Je jedno, jestli šikanu odhalí rodič nebo učitel. Škola, rodiče dětí, kterých se šikana týká (ať už jsou oběti nebo agresoři) a instituce specializované na šikanu jsou dobrým spojencem při řešení problému. Musíte zjistit, co přesně se stalo, kdo byl do kyberšikany zapojený a informovat druhou stranu (škola, rodiče oběti, ale i agresora). Jen tak můžete najít řešení. Pokud je součástí šikany vyhrožování fyzickým násilím, nebo k němu dokonce už došlo, neuškodí kontaktovat policii.

3. Sbírejte důkazy

Je potřeba posbírat co nejvíc konkrétních důkazů. Budou se hodit při komunikaci s rodiči agresorů i rodiči obětí. Vždycky je ale nutné zajistit bezpečí svědků. Nikde by nemělo být vidět nic, co by pomohlo například identifikovat spolužáka, který na šikanu upozornil a poskytl přístup do chatu nebo skupiny, kde kyberšikana probíhala.

4. Nezakazujte dítěti mobil a internet

Zákazy nic neřeší. Ani když zákaz dostane agresor. Dítě si cestu k internetu stejně najde. V šikaně bude postupovat chytřeji nebo přejde na klasickou šikanu mimo digitální svět.

5. Záležitost s šikanou se musí uzavřít

Chtějte vědět, jak byli potrestaní pachatelé a jaká opatření se zavedla, aby k šikaně už nedocházelo. Nenechte problém vyšumět do ztracena.

6. Zaveďte vlastní opatření proti šikaně

Pokud dítě někoho šikanovalo, je nutné ho potrestat a vysvětlit mu, že jeho chování ostatním ubližuje. Zároveň je ale třeba pozitivně ho motivovat. Pokud dostane nálepku agresor, bude se jako agresor chovat i v budoucnu. Klíčem k úspěchu je důslednost při dodržování pravidel.

7. Zaměřte se na prevenci

Společné nastavení zabezpečení sociálních sítí a ponaučení o šikaně jsou dobrou cestou, jak předejít dalšímu trýznění. Prevence je v případě kyberšikany důležitá i proto, že si hodně dětí neuvědomuje následky svého chování na internetu. Vyplatí se, pokud si škola ještě dřív, než bude nucená čelit nějakému většímu problému, vytvoří vlastní krizový plán pro řešení šikany a kyberšikany, včetně postupů a trestů.

Spojenci v boji s šikanou

Kvízy

Podklady ke stažení