Zpět na webový portál

Nakupování na internetu a jak nenaletět podvodníkům (1/3)

Nákupy přes internet dávno nejsou pro spoustu z nás nic výjimečného. Podle průzkumů a statistik si Češi e-shopy oblíbili. Včetně těch zahraničních (eBay, Wish, AliExpress atd.), na kterých se dá sehnat prakticky cokoliv.

Obecně vzato je nakupování online většinou bezproblémové. Obzvláště na českém internetu potkáte podvodníky spíš výjimečně. I tak se ale vyplatí dát si pozor na pár věcí, díky kterým budete nakupovat ještě bezpečněji.   

9 tipů pro online nákupy

  1. Než pošlete peníze, přesvědčte se, že nejde o podvodný e-shop. Ověřte si doménu, vlastníka, kontaktní informace, smluvní podmínky, jak dlouho e-shop existuje a jestli je možné ho v případě potřeby kontaktovat.
  2. Zázračně nízké ceny jsou jeden ze zásadních příznaků podvodu. Nikdo nebude prodávat nový iPhone za desetinu nebo třetinu ceny.
  3. Pročtěte si recenze. Najděte si e-shop na Google či Seznamu, nakoukněte na Heureku, hledejte v diskuzních fórech a u firem pro ochranu spotřebitelů.
  4. Zeptejte se na zkušenosti s obchodem a produktem na svých sociálních sítích.
  5. Pokud možno neplaťte předem převodem. Platební karty, PayPal a dobírka jsou bezpečnější. Platební karta a PayPal vám mohou získat peníze zpět. Dobírka zajistí, že vám alespoň něco budou muset poslat. Ale pozor, můžete dostat i krabici plnou kamení.
  6. U platby kartou pozor na falešné a nedůvěryhodné e-shopy. Mají za cíl získat číslo platební karty a pak vás připravit o další peníze. Plaťte jen přes 3D Secure zabezpečené platební brány nebo pomocí virtuálních platebních karet. Jakmile totiž někomu dáte údaje z platební karty (včetně CCV kódu ze zadní strany), má přístup k vašim penězům.
  7. Pečlivě si hlídejte, co všechno vám v e-shopu připočtou k ceně. Může se stát, že vám sice zboží dodají, ale k nízké ceně podvodně přidají různé další poplatky s tím, že si jich nejspíš nevšimnete a zaplatíte.
  8. U nákupu ze zahraničí je nutné zaplatit clo a DPH. Může jít o hodně vysoké částky.
  9. S podvodníky se ve velkém můžete setkat i u prodeje věcí na inzerát.

Na co si dát pozor u nákupů ze zahraničí

U zahraničních e-shopů je pár věcí, na které je potřeba si dát pozor nebo s nimi alespoň počítat.

  • Jistotu vyřízení případné reklamace nebo vrácení zboží máte prakticky jen u známých českých e-shopů. U těch zahraničních na reklamace spíše zapomeňte. Jen poslat zboží zpátky vás přijde na pěkné peníze.
     
  • Se zahraničními e-shopy vám Policie ČR ani Česká obchodní inspekce nepomůže. Občas můžete uspět s těmi českými, ale u podvodných e-shopů se často vůbec nepovede ani najít majitele, natož získat zpět peníze.
     
  • Pozor na dodací dobu! Především u zahraničních e-shopů může jít i o měsíce.
     
  • Zahraniční e-shopy ve většině případů nebudou umět komunikovat v češtině.

Než vaše děti dorostou do věku vhodného k nákupům na internetu, mluvte s nimi o tom, jak e-shopy fungují a co je potřeba si pohlídat. Pomůže, pokud jim vysvětlíte, co jsou dodací lhůty a reklamace. Jak fungují při nákupu v kamenném obchodě a jak na internetu. Prostě jaká mají práva (ale i povinnosti).

Může se stát, že děti budou věřit každé recenzi, kterou na internetu najdou. Je na vás, abyste jim vysvětlili, jak se některé recenze kupují či falšují. Naučte je, ať hledají zkušenosti s obchody, zbožím a službami i u svých kamarádů a na sociálních sítích vůbec.

Fotografie nakupování online

Videa