Zpět na webový portál

Cizí lidé jsou cizí i na internetu (1/3)

Dostupný internet přinesl novinky i v seznamování. Už dávno nemusíte na koncert, do baru nebo na přednášku, abyste potkali spřízněnou duši. Seznámit se můžete třeba z vlastního gauče. Snadno, na pár kliknutí, bez stresu a převlékání. Skvělé, že? Ale pozor. Jsou seznamky, na které se můžete spolehnout. A pak i takové, které sice nabízejí možnost potkat toho pravého (nebo tu pravou), ale jde jim jen o přístup k vaší kartě.

Seznamování on-line nám na jedné straně umožňuje potkat se s lidmi, na které bychom ve svém okruhu známých nikdy nenarazili. O každém z nich víme jen to, co nám na sebe prozradí ve svém profilu. Zvažte, jaké informace sdílíte. I v případě, že člověk na druhém konci hraje fér, aplikace jsou napadnutelné, osobní údaje a konverzace z nich se dají ukrást a zveřejnit. Cokoliv, co napíšete, proto radši považujte za veřejně dostupnou informaci. 

Stejně jako kdekoliv jinde na internetu, ani na seznamce nikdy nemáte 100% jistotu, že se bavíte s tím, koho vidíte na obrazovce. Sítě jsou plné falešných profilů. A nejde jen o zábavu partičky teenagerů nebo někoho, kdo se nudí a chce ubít čas.

Za falešným profilem se často skrývá někdo, komu jde o vaše peníze. Bude si s vámi týdny psát, aby získal potřebnou důvěru. A pak přijde se srdceryvným příběhem a prosbou a pomoc. Případy, kdy lidé úplně neznámému člověku po internetu zaplatili i stovky tisíc korun, jsou běžnější, než si myslíte.

Nejvážnější z hrozeb v online prostoru jsou násilníci a sexuální predátoři. Většina z nich se na začátku může chovat nevinně. Zajímají se o váš život (sbírají důležité osobní informace), snaží se navodit pocit „souznění“. Když o vás vědí dost, přijde prosba o „neveřejnou“ fotku. Když ji dostanou, buď ji prodají na pornoweb, případně vás s ní dřív nebo později začnou vydírat. Vydíráním většinou získávají i další, často o hodně odvážnější fotky nebo videa.

Posílání sexy fotek prostě není sexy. A to i v případě dlouhodobého vztahu, natož s někým, koho teprve poznáváte.

7 tipů na bezpečné seznamování

  1. Cizí člověk je cizí on-line i na ulici. A stejně tak může být i nebezpečný. V on-line prostoru možná ještě víc, protože ho přímo nevidíte.
  2. Může klidně lhát a vydávat se za někoho jiného. Stejně jako vy.
  3. Chcete mít aspoň malou jistotu? Průběžně svou novou známost testujte. Ptejte se například opakovaně na detaily. Ty se při lhaní špatně pamatují.
  4. Citlivé a osobní informace (bydliště, práce, příjmy, vztahy) si nechte pro sebe.
  5. Erotické fotky a videa na internet nepatří. Nikdy. Opravdu nikdy! Riskujete i u toho, koho dobře znáte, natož jde-li o někoho, koho jste nikdy nepotkali.
  6. Plánujete kafe? Společnou akci? Nebo dokonce rande? Sejděte se na veřejném místě plném lidí. Kdyby se situace vymkla kontrole, budete mít větší šanci na bezpečný odchod.
  7. Vezměte si garde. Ideálně někoho zkušenějšího. A o schůzce řeknete předem někomu blízkému.

Kvízy

Podklady ke stažení

Videa