Zpět na webový portál

Podvodné účty jsou zkrátka součástí internetu (1/4)

Podvodné a ukradené účty nejsou na internetu novinkou. Využívají se k šikaně nic netušících uživatelů sociálních sítí a vlastníků e-mailů, k vydírání a sledování nebo dokonce okrádání přes m-platby. Zlodějské nájezdy se vracejí ve vlnách. Možná si ještě pamatujete tu, která český Facebook zaplavila na podzim roku 2019.

Princip je jednoduchý – útočník ukradne cizí profil na Facebooku a Messengeru nebo si udělá jejich kopii. Pak osloví přátele dotyčného s falešným alibi a historkou, proč potřebuje použít jejich telefon a nechat si přeposlat kód, heslo nebo jiné údaje.

Jakmile dokáže z oběti vymámit přístup k telefonnímu kreditu, paušálu nebo platební kartě, využije toho k online nákupům. A tím drancování zdaleka nekončí. Zároveň často ukradne i skutečný původní účet oběti a s jeho pomocí dál okrádá její přátele.

Jak se vytvářejí falešné profily

Nepříjemná pravda: kdokoliv může na Facebooku (i jinde) vytvořit nový účet s vaším jménem a vaší profilovou fotografií. V obou případech jde o volně dostupné informace, jejichž zneužití nejde zabránit.

Co je potřeba udělat: skryjte si na Facebooku seznam přátel. V ideálním případě by neměl být viditelný ani pro vaše přátele, natož pro někoho cizího. Právě viditelnost seznamu přátel útočníci využívají. Vytvoří kopii vašeho účtu a pak všechny vaše přátele obešlou historkou typu „Facebook mi zablokoval účet“ nebo „Nemůžu se na něj dostat, mám nový...“.

6 tipů, jak se bránit podvodným účtům

  1. Používejte zdravý rozum. Pokud po vás chce telefonní číslo někdo, kdo už by ho měl mít, je to podezřelé. A o čísle vaší platební karty to platí dvojnásob. 
  2. Důvěřujte, ale prověřujte. Dávejte klidně doplňující otázky a svého „online kamaráda“ si důkladně proklepněte. Zvlášť, když po vás chce něco tak nezvyklého.
  3. Nastavte si profily na sociálních sítích jako soukromé a vypněte si zobrazování svých přátel pro všechny včetně svých přátel.
  4. Do svých profilů se přihlašujte dvoufázovým ověření. Zvlášť pak u Facebooku a e-mailu. Tak se nikdo nepřihlásí, aniž by měl v ruce váš mobil.
  5. Dávejte si pozor na mobil samotný. Pokud vám ho někdo ukradne, snadno se dostane k vašemu e-mailu a dalším účtům. Taky z něj okamžitě nakoupí přes m-platby. Proto ho co nejrychleji zablokujte a změňte hesla ke všem službám, kde se přihlašujete.

Podvodníci se nejčastěji zaměřují na děti a seniory. Proto jim ideálně m-platby zablokujte rovnou a o nebezpečí podvodu je poučte předem.

Klonování profilů na sociálních sítí

Zdroj: E-Bezpečí

Podklady ke stažení