Zpět na webový portál

Robotická včelka Bee-Bot (2/9)

Bee-Bot je programovatelné robotické zařízení určené hlavně pro žáky základních škol, které svým vzhledem připomíná včelku.

Ovládá se pomocí tlačítek umístěných na hřbetu zařízení. Pomocí šipek krok dopředu, krok dozadu, otočit o 900 vlevo, otočit o 900 vpravo určujeme směr pohybu zařízení. Tlačítko s křížkem XCLEAR umožňuje vymazat paměť předchozích nastavených kroků. Stisknutím tlačítka IIPAUZA se včelka pozastaví přibližně na 1 sekundu. Tlačítkem GO spouštíme naprogramovanou sekvenci kroků. Na spodní straně robotické pomůcky se nachází dva vypínače – jeden na vypnutí a zapnutí včelky POWER ON/OFF, druhý na vypnutí a zapnutí zvuku SOUND ON/OFF. Včelka vydává zvuk po zmáčknutí tlačítka a při dojetí do cíle zahraje krátkou znělku. Nabíjí se pomocí USB kabelu, baterie vydrží až dvě hodiny nepřetržitého provozu.

Robotická včelka Bee-Bot + ukázka ovládacích tlačítek

Včelka je schopna si zapamatovat až 40 kroků. Pro její pohyb je ideální hladká podložka se čtvercovou sítí, jeden krok odpovídá velikosti čtverce 15 cm. Průsvitné folie čtvercové sítě, které lze doplnit o libovolné obrázky, se dají zakoupit od výrobce. Tematické podložky si však může každý snadno vyrobit sám.

K Bee-Botům lze pořídit také nabíjecí stanici umožňující snadné a rychlé dobíjení 6 robotů současně.

Ukázka nabíjecí stanice pro zařízení Bee-Bot/Blue-Bot

Pomocí barevných krytů, které se dají zakoupit jako příslušenství, můžeme vzhled včely měnit dle výběru, viz obrázek níže.

Ukázka barevných krytů pro Bee-Bota