Zpět na webový portál

Internetové bankovnictví v ohrožení (2/3)

Internetové bankovnictví může být dobrý sluha, ale zlý pán. Maximální opatrnost je na místě všude tam, kde zacházíme s penězi. Například v internetovém nebo mobilním bankovnictví. Proto pro vás máme pro vás pár tipů, jak řešit své peníze online bezpečně.

  1. Nepoužívejte internetové ani mobilní bankovnictví na veřejné Wi-Fi. Její zabezpečení nemůžete ovlivnit a přístup na ni má kdokoli.
     
  2. Vždycky se ujistěte, že jste opravdu na webu své banky, a ne na kopii vytvořené podvodníky (phishing).
     
  3. Přihlášení do internetového a mobilního bankovnictví musí být opravdu bezpečné. Pokud se přihlašujete jen přes heslo, musíte ho pečlivě chránit. Dnes vás banky správně nutí do dvoufázového přihlašování a ověřování – ověření přes SMS nebo pomocí mobilní aplikace.
     
  4. Do internetového bankovnictví se nikdy nepřihlašujte na veřejně přístupných počítačích, například ve škole nebo knihovně. Svůj domácí počítač a mobil chraňte antivirovým programem.
     
  5. Pozor na podvodné (phishingové) e-maily, které se tváří jako zpráva z banky. Většinou chtějí, abyste se ke svému účtu znovu přihlásili přes přiložený odkaz. Banka nikdy takové e-maily posílat nebude.
  6. I na mobilních telefonech si dejte pozor na podvodná internetová bankovnictví a podvodné aplikace.
     
  7. Přístup do internetového i mobilního bankovnictví chraňte před dětmi. Nikdy nevíte, co se jim tam podaří udělat.
     
  8. Bankovní výpisy jsou jedna z věcí, které například nepatří na cloud. Měli byste je mít bezpečně uložené buď ve vlastním počítači, nebo je šifrovat, pokud je chcete mít uložené někde jinde.

Videa